Dünyadaki diğer canlılar gibi insanlar da nesillerini annelerle sürdürmektedirler. Annelerin doğurma özelliği, insan yaşamının devamını sağlamaktadır. Anneler bebeklerini dünyaya getirebilmek için dokuz ay onları karınlarında itina ile büyütmektedirler. Doğumdan sonraki sürede de anne her zaman evladının yanındadır. Büyütmek, eğitmek ve yetişmesini sağlamak için özveri ile çalışmaktadır.
Anneler Günü, anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla tüm dünyada farklı zamanlarda kutlanan özel bir gündür. Bu günde annelere çeşitli hediyeler verilir, sevgi ve saygılar sunulur. İnternetteki bilgiye göre, Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Antik Romalılar da ilkbahar festivallerini İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesinden ana tanrıça Kibele onuruna kutluyorlardı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Anna Jarvis'in kaybettiği kendi annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, 1914 yılında Kongrenin onayıyla Amerika çapında genişledi. Anneler Günü dünyada farklı günlerde kutlanır. En geniş şekilde Mayıs ayının ikinci pazarında kutlanır. Ülkemizde de bu tarihte kutlanmaktadır.
Bu günde evlatlar annelerine sevgi ve saygılarını güzel sözlerle iletirler. Ayrıca çiçek veya hediyeler verirler. Bazı sivil toplum örgütleri de yılın annelerini seçerek ödüllendirmektedirler. Annelere ne kadar sevgi saygı gösterilse ve hediye verilse sanırım onların emekleri ödenemez. Annem Hayriye, ilk iki çocuğu öldüğü için, ben yaşayayım diye dokuz ay perhiz yapmış. Ekmek ve bir çok yiyecekten uzak kalmış. Bunu bir anne dışında kaç kişi yapar? Anneler, evlatları iyi ve topluma faydalı bireyler olarak yetişsin diye özveri ile görev yapmaktadırlar. Görüyoruz ki ailede öğretilenler kişinin toplum yaşamında ilişkilerine ve başarılarına yön vermektedir.
Annelerin önemini belirten bir çok söz de vardır. ‘Ana gibi yar olmaz’ sözü onun kadar seven kimse bulunmaz anlamında. ‘Ağlarsa anam ağlar’ ifadesinde ise evladına en fazla değer veren ve yerine göre üzülenin anne olduğu belirtilmektedir.
Peygamberimiz Hz Muhammet de annelerin önemini şu sözle ifade etmiş; ‘Cennet anaların ayakları altındadır.’ Tüm annelere sevgi ve saygılar sunar anneler günlerini kutlarım. Üç oğlumun annesi güzel eşim Ziba’nın anneler gününü özel olarak kutlarım. Beni doğurup büyüten annem Hayriye ile eşimi doğurup büyüten, annesi Nezire’yi saygı ile anar onlara Allahtan rahmet dilerim.