Bir şirket düşünün .Özel şirket .Ltd.

Tüzel kişilik.

Ayni CAS gibi.KTHY gibi.

Kıbrıs Türk Hava Yolları Aralık 1974’te Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi İnkişaf Sandığı ile Türk Hava Yolları’nın %50-%50 ( belirleyici olan A sınıfı hisseler THY’de olacak şekilde) Ortaklığında kuruldu ve Şubat 1975’te uçuşlarına başladı.

Yer İşletme Ortaklığı:Bu konuda Havaş Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş. ile 29.12.2006 tarihinde Cyprus Airport Services (CAS) şirketi oluşuturulmuştur. Kurulan ortaklık şirketinde hisse dağılımı prensiplerde belirtildiği gibi %50(+1A hisse) KTHY’de olacak şekilde yapılmıştır.

Konuyu daha iyi anlamak adına aynen KTHY veya CAS gibi Ltd.olan şirketinizin battığını düşünün.

İsteyerek veya istemeden diyelim.

Bu batmanın sonucunda tabii ki yanınızda çalışanlar işssiz kalacak.Ülkeye yaratılan katma değerdende ülke  yoksun kalacak .Belkide sizde bu işten rant sağlamak maksadı güdüyor olacaksınız.( Ortaklar şirketin alacaklarını cebine indirip borcunu ödemeden ve de özellikle işci tazminatlarını ödemeden şirketin içini bi güzel boşaltmış olsun).

Peki bu batıştan mağdur olacak olanlar olduğuna göre sorumlular olmayacakmı.

Bakın TC de bu konudaki kanun ne diyor.

Limited şirketlerde yönetim yetkisinin, şirketi temsile yetkili müdür de olduğu, dolayısıyla şirketin hileli veya taksirli olarak iflası halinde suç teşkil eden eylemleri gerçekleştiren şirket müdürü ve bunun eylemlerine iştirak eden diğer şerikler sorumlu olacaktır. 

Yasayı inceledikçe karşıma 2 tür iflas olduğu çıkıyor.

Bir hileli birde taksirli(kusurlu)iflas varmış.

Taksirli suç, failin tedbirli ve öngörülü davranmaması, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket etmesi halinde söz konusu oluyormuş.

Bu ibareyi okuduğumda ne yalan söyleyim bugüne kadar yaşananları ve gün ve gün tanık olduklarımızıda düşününce aklıma tüm iyi niyetimide ortaya koyduğumda hemen KTHY ve CAS geldi.

Bunun böyle olduğunu bir an düşündüğümüzde.

Taksirli iflas suçu nedeniyle failin yargılanabilmesi için Ticaret Mahkemesi tarafından verilen iflas kararının kesinleşmesi şartmış. İflas kararı, taksirli iflas suçunun da objektif cezalandırılabilme şartıdır.

Türk Ceza Kanunda Hileli iflas suçunun cezası; 3 yıldan 8 yıla kadar ,Taksirli(kusurlu) iflas suçunun cezası; 3 aydan 2 yıla kadar hapismiş.

İster isteyerek  ister istemeden iflas etmenin Cezası varmış yani.

Peki bizde

YYK (Yapanın Yanına Kalır) kanuna göre ;

Herkes beraat etmiş.

Diyeceğim şu ki ;Bu yasa  değişmeden daha çok CAS ,KTHY benzeri vaka yaşarız.İşçiler sokakta kalır.Aileler dağılır.Sırf oy uğruna KKTC de batan tüm Ltd şirketlerin çalışanlarını bile gün gelir Devlete memur yaparız.