Bir müsübet bin nasihattan evladır diye bir söz var.

Küçücük bir virus Dünyayı ne hale getirdi.

Evet durum vahim.Hatta Korkutucu.

Ama her olumsuzluktan iyi birşeyler de çıkarmak ve sabretmek zorundayız.

Umuda ihtiyacımız var;En karanlık anlarda dahi onu korumaya.

Durum ne kadar kötü olsada .Bu işi en az zarar ziyanla kortarırsak tüm olumsuzluğuna ragmen bu işten fayda sağlayacağımızada inanlardanım.

BM verilerine göre dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda hayatını kaybediyor. Bu bir ayda yaklaşık 112 500 kişi demek.

Her yıl dünya genelinde 1,35 milyon insan, trafik kazasında ölüyor.

Virüse karşı alınan önlemler dolayısı ile bunun trafiğede yansıyacağı ve trafik kazalarında belirgin bir düşüş ve bu yüzden ölümlerde azalma olacağını düşünüyorum.

Nazar değmesin ama yaklaşık 15 gündür siz duydunuzmu bilemiyorum ama ben ülkede değil ölümlü ,kaza yapanı dahi duymadım.

Bu virüs ortaya çıkmadan memlekette bir haftada 70 civarında trafik kazası olduğunu düşünürsek .En az 150 kazayı bu sürede bertaraf etmiş olduk.

Daha 27 Ocak - 2 Şubat tarihlerini kapsayan süre içerisinde toplam 56 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalardan 1’i ölümle, 19’u yaralanmayla ve 36’sı hasarla sonuçlanmıştı.

Hele 1 haftada 879 sürücü hakkında ileri işleme gidildiği ile ilgili haber hala aklımda.

879 adet trafik canavarı yani.

Kimbilir belkide sırf bu yüzden paranız cebinizde kalmış ceza ödememiş hatta nefes alıyor olmuş olabileceğiniz bundandır diye bir düşünün derim.

Buna ek olarak özellikle Girne trafiğinde yada Gönyeli çemberinde aracınızla seyretmeden geçirdiğiniz 15 günün psikolojinize ve dolayısı ile sağlığınıza olumlu etkilerinide görmezden gelemezsiniz.

Çin şu an dünyanın en çok iklimi değiştiren ülkesi.Bunu biliyoruz. Fakat bugünlerde en büyük 6 enerji firmasının kömür tüketimi son 5 yılın en düşük seviyesine indi. İlk gelen veriler incelendiğinde son günlerde kömür tüketiminin 2019 yılının aynı günlerinde tüketilen miktarın neredeyse yarısına düştüğünü gösteriyor. Bu durumdan diğer alanlar da etkilemiş görünüyor. Petrol rafinerileri, demir çelik tesisleri ülkenin son 5 yılda artan üretimine rağmen en düşük seviyeye gelmiş durumda.

Hava kirliliğinden dakika başı 13 kişinin hayatını kaybettiğini düşündüğümüzde hem sektörlerden kaynaklanan hemde araçlardan havaya salınan eksoz gazlarıda azalacağından bununda olumlu etkileri olacağı su götürmez bir gerçek.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, her 10 insandan 9’u kirli hava soluyor. Hem dış hem de iç ortamdaki hava kirliliği her yıl 7 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden oluyor. Avrupa genelinde ise yaklaşık 800 bin kişi hava kirliliği sebebiyle erken yaşta ölüyor. Bu durum, ortalama yaşam süresini 2 yıl kadar kısaltıyor. European Heart Journal bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu sayı dünyada tütün tüketiminden ölen insanların sayısından fazla.

Virüsün bağışıklık sistemi zayıf ve sigara içenleri daha fazla etkilediği düşünüldüğünde sırf bu yüzden sigarayı bırakanlarda artacak.Bu benim düşüncem tabii.

Sigaradan yalnız Türkiyede her gün için 300 , 5 dakikada bir kişinin dünyada her 6 sn. de bir kişinin sadece sigara kullanımı ve bağlı sebeplerle 6,5 milyon kişinin yaşamını yitirdiğini düşündüğümüzde son 3 ayda bundan sağladığımız ve sağlayacağımız faydada oldukça önemli diye düşünürüm.

Tabii bu evde izolasyon işinin faydaları bununlada sınırlı değil.

Kimimiz ailenin, kimimiz kitap okumanın ne kadar güzel bir şey olduğunu farkına varacağız.

Daha çok okuyan daha çok ailenin önemini idrak edip birçok önceliklerin önüne koyan bir toplum olma yolunda biradım atacağız.

Bundan sonra hijyen kurallarınada daha çok dikkat edeceğimizde aşikar.Koronavirüsün kozmetik satın almadaki ihtiyacını artıracağıda kesin.

Günde 10 defa ellerimizi yıkamayacağız belki ama sabunun ve kolanyanın hayatımızda ki önemi daha çok artacak.

Buda kanımca bulaşıcı hastalıkların tezahürünü azaltacak bir önlem.

Tabii bu süreçte eğer şimdiden kayıt tutuyorsak çok önemli bir istatistik bilgiye sahip olmamızda mümkün.

Toplum içerisinde hangi kesimlerin kurallara uymadığınıda daha net görmüş olacağız.

O hani toplumsal mutabakatı bozan,toplum menfaati için kurallara uymayan,insan yaşamını hiçe sayan , doğaya zarar veren, kazalara ve hatta ölüme neden olanları .

Onlar içinde şimdiden özel çareler üretilmesi ile daha sağlıklı bir toplumun önünü açacağız.

Başka ne mi?

Doğa ve çevremiz nefes alacak.

Daha az ağaç kesilecek, daha az fabrika dumanı ile atmosfer kirlenecek.Su kaynakları,denizler,göletler nehirlerde bundan nasibini alacak.Yol kenarlarına,doğaya ve denizlere atılan pet şişeler azalacak.Bu yaz Pet şişe kaynaklı daha az yangın çıkacak.

Biz evlerimizi temizlerken Dünyada bir anlamda kendini dezenfekte edecek.

Sokağa çıkma yasağı uygulanan Venedik’te kanallardan temiz sular akmaya başlamış bile.Kanalların temizlenmesiyle balıklar ve kuğular görünmeye başladı.Cagliari'de yunuslar dolaşmaya başladı.

Tüketim çılgınlığınada gem vurmuş olacağız.Tasarrufu öğrenmek zorunda kalacağız.

Yeni bir alışkanlık için 21 günlük sure gerekiyor diyor uzmanlar.

Emin olun evlerimizde kapalı kaldığımız bu sürede yeni ve daha faydalı alışkanlıklar geliştireceğiz.

Deniz ve kara canlıları içinde bu süreç tam bir bayram.Kaçak avcılardan korkmadan üreme şansı bulacaklar.

Daha sağlıklı yaşamanın kurallarını daha ciddi uygulamak spora zaman ayırmak beslenmemize daha çok dikkat etmek ve sağlık için daha çok yatırım yapmanın önemimi anlayacağız.

Daha başka ne mi olacak?

Son 100 yılda daha büyük bir hızla bozduğumuz Dünyamızın İklimi ve Ozon tabakası bir miktarda olsa kendini topralama zamanı bulacak.

Şimdiden koronanın emisyonları % 25 azalttığı söyleniyor.Bu atmosfere verilen seragazlarında da azalma anlamına geliyor.2019’un aynı döneminde 400 milyon ton seragazı saldığı tahmin edilen Çin’in şimdi 100 milyon ton azaltarak yaklaşık 300 milyon ton saldığı yukarıda belirttiğim çalışmada tahmin ediliyor.Umarım.Virüsün etkisi geçince üretime aşırı yüklenilmesi ile tasarruf edilen bu miktarın fazlası harcanmaz.

Korona virüsü etkisi ile ABD’deki borsalar bu hafta başında sadece iki günde 1,7 trilyon dolar değer kaybı yaşadı.Tek kuş gribinin dünya ekonomisine yarattığı tahribatın 2.2 trilyon dolar olduğunu düşünürsek doğrudur Coronanın maliyeti daha ağır olacak .

Dünyanın ekonomisi bu yüzden bozulacak birçok ülkede bundan nasibini alacak birçok sektör yeni baştan dizayn edilecek fakat bunun özellikle yukarıda saymış olduklarımla ve birazda bizim rahat yaşamımızdan özverimizle tolere edileceğini düşünüyorum.

Ve birşey daha;

Bugünlerde İstisnasız herkes ölümü düşünüyor hatta günlük hayatımızda yapmadığımız kadar çok.

Ama korkmayın.

Mutluluk Rehberi: Butan’da Yaşam, Sevgi ve Uyanış Hakkında Öğrendiklerim adlı kitabında Linda Leaming de aynı şeyleri söylüyor.

Ayrıca 2007’de Kentucky Üniversitesi’nden iki psikoloğun onlarca öğrenci üzerinde yaptığı bir deneyde, ölümün yarattığı psikolojik tehdidin insanları otomatik olarak mutlu düşüncelere ittiği sonucunada varılmış.

Bini aşkın deneyi inceleyen araştırmacılar, ölüm hatırlatıldığında insanların temel kültürel inançlara daha sıkı sarıldığını, öz değer hissini artırmaya çalıştığını, kendi inançlarına tehdit olarak algıladığı şeylere düşmanca tepki gösterdiğini görülmüş.

Taoculuğun, her iyilikte bir kötülük, her kötülükte bir iyilik vardır ve evreni bu şekillendirir şeklinde özetlenebilecek yaklaşımı, bizim kültürümüzde teselli amaçlı kullanılan “her şerde bir hayır vardır.” düşüncesiylede kısmen örtüşüyor.

Yin” siyahtır.İçinde kadın(!), su, ay,hava, durağanlık, edilgenlik, eksiklik, karanlık, ölüm, gece vardır.

“Yang” beyazdır.İçinde erkek(!), ateş, toprak, hareket, yenilenme, yaşam, aydınlık, taşkınlık, güneş, gündüz vardır.

Hiçbir zaman her şey çok güzel olmaz hep bir kusur vardır aynı yin yang sembolü gibi " her iyiliğin içinde bir kötülük, her kötülüğün içinde bir iyilik vardır"unutmayın.

Bunun içinde sabredin.Evde kalın.Hem Dünyaya hem kendinize bir iyilik yapın.