Şu sıralar youtube ‘da  dolaşan bir yayın var.Gündem özelin finans profesörü Elvan Aktaş ile yapmış olduğu bir söyleşi .Bu sohbetin her dakikasını büyük bir dikkat ve merakla izlemedim dersen yalan olur.Zaman bulanlarında izlemesini tavsiye ederim.Yinede izleyemeyecek olanlar için not ettiğim bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.Neticede çok özel günlerden geçiyoruz ve yeni bir kriz kapımızı çalıyor.

Sayın Aktaş' ın konuşmasındaki bazı kısımlar şöyle.

5 Lİra kazanıp 6 lira harcarsanız dolar düşmez .Ancak 4 lira harcadığınızda dolar düşer.

Merkez Bankası, dolara müdahale etmedi. O, müdahale değil. Bugün Merkez Bankası, doları bir kaç dakikalığına 1 kuruş düşürebilmek için vatandaşın 2.2 milyar dolarını heba etti.

Trump çıkıp “Türk ekonomisi aslında daha güçlü” dese, doların gideceği yeri değiştiremez. İhraç ettiğiniz malların hammaddesi ve enerji dolara bağlı olduğu sürece, yaptığınız hiçbir şey döviz baskısını ortadan kaldırmaz.

Her gün trilyonlarca dolar işlem hacmi olan FOREKS piyasasına Türkiye’deki yastık altı değil bütün sistemdeki parayı bile soksanız, belki iki günlük küçük oynamaya yol açabilir. Rakamları merak eden girip bakabilir

Türkiye ekonomisi gibi yapıdaki bir ülkede kur, faiz, enflasyon birer semptomdur, problem değildir.

Para politikalarında likidite sıkıntısı öngörülemedi. Tekraren diyorum; Dövizle borçlanmayın, paranızı sistemden çıkarın.

Milli güreşçinizi olimpiyatlara gönderiyorsunuz sonrada diyorsunuz diğer bütün ülkelerin güreşçileri bizimkinin kaybetmesi için çalışıyor.

Her ülke için diğerleri dış güştür.Almanlar için İngilizler, Fransızlar için İngilizler dış güştür.

Güçlü olacaksınız.

Türkiye ülkeye giren parayı AR- GE’ye ,eğitime ,kalifiye insan ,üretim kapasitesine ihracata ekonoımik politikalarına harcamadı. Betona attı.

Siz güçlü olursunuz başkalarına dış güç olursunuz.

Türkiyede Anne Babaların hayali aman kızım oğlum mezun olsun Devlete kapağı atsın kadrolu sigortalı bir işi olsun.

Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde öğrencilerin hayali kamuda çalışmak değildir.Googlda ,facebookta enerji devleri gibi büyük şirketlerde idareci olmayı hayal eder.Yazılım yapıp şirket kurup milyarder olmayı hayal eder.Kamuya bu kadar yük olan bir sistemde yokuş aşağı freni patlamış bir otobüste giden şöförüde sarhoş yolcular gibisiniz.

Biz gençlerimiz doğru eğitemiyoruz.Devlet politikası ile insanları zorla imam hatipe gönderirseniz bilim olimpiyatlarında argelerde ürün geliştirmede rekabet edip ülkeye katma değer yaratamazsınız.

3 sene önce 1850 kg yaş çay satarak 1 Iphone alabiliyorsunuz .

Global piyasalarda ciddi bir sıkışma var.Bu sıkışma paranın güven vermeyen piyasalarda dahada pahalanacağı anlamı veriyor.

Türkiye gibi ülkelerde döviz pahalanacak.Enerji fiyatları korkunç artacak.Bankalardaki döviz mevduatlarına devlet el koymak zorunda kalacak.

2 yıl içinde enflasyonun %40 ı bulmasını engelleyemezsiniz. Şu anda Türkiye’de dolar’ın reel değeri 7.38 TL’dir.

Siz tüm parayı betona yatırsanız olacağı bu.Bir senede müteahhit sayısı 150 binleren 350 binlere fırlamış.Sanayiciside ithalatçı ihraçatcıda tarımcısıda müteahhit olmuş üretim durmuş.İnşaat sektörü balonunun patlaması  buna bağlı doviz kur baskısı ikidite krizi yaşanacak.

Yavaş yavaş ve çok acı bir fakirleşme olacak.

Türkiyedeki ekonomi uzamanların ekonomi ile ilgili dataya ulaşabileceklerini pek sanmıyorum ulaşsalar bile bu ekonomik datları toplumla paylaşabileceklerine hiç inanmıyorum.

Kısaca Ekonominin realiteleri ezer geçer ideoloji, din ,temeni duygu dinlemez.

Meteroloji bir fırtına geliyor diyor. Yanlış bile çıksa o fırtınaya hazırlık yapın.

Ben elçiyim.Elçiye zeval olmaz.

Artık finans profesörü Elvan Aktaşın söylediklerine  inanırsınız inanmazsınız oda size kalmış.