Genellikle sudan meydana gelen bu şişme enfeksiyon ya da lenf tıkanıklığı oluştuğunda protein ve hücrelerle zengin olan sıvı birikmesi nedeniyle oluşmuş olabilir. En yaygın ödem türleri arasında yerel ödemler gelir, bu ödemler birdenbire ortaya çıkar ve birdenbire şişen ekstremite yakınması ile ortaya çıkar. Kilo artışıyla da kendini gösteren ödem sabahları gözlerde şişme ayaklarda ve ayak bileklerinde şişme ile kendini iyice belirginleştirir. Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişmenin olup olmadığını anlamak için ayak bileklerine parmak uçlarınızla baskı uygulayabilirsiniz. Parmağınızı kaldırdığınızda başladığınız noktanın önce sarardığını sonra tekrar kırmızılaştığını görüyorsanız o bölgede ödem var demektir. Ayakkabıların gittikçe daralması da ayaklarımızın şiştiğinin bir göstergesidir.

Ödem Nasıl Anlaşılır?

Çorapların lastiklerinin deride iz bırakması da ödem olduğunun göstergesidir. Ödem ya da şişme genellikle kalp yetersizliğine bağlı olarak gelişir. Hücre dışında gelişen ödem yerçekimi etkisi altındadır bu tür hastalarda ayak ve bacakların alt kısmında şişlikler oluşur. Yatalak hastalarda da kalça kısmında ve baldırlarda ödem gelişir. Damar içindeki sıvının dokuların arasındaki boşluğa kaçması da bir çeşit ödem oluşturur.

Lenf sisteminde tıkanma artmış kapiller geçirgenlik, azalmış plazma onkotik basınç sulu ve doku arasındaki boşluğa kaydıkça damar içi volümü azalmaya başlar. Bazı durumlarda açlık sebebiyle onkotik basıncı yetersiz olmasına bağlı olarak doku arası boşlukta sıvı birikmesi meydana gelebilir. Lenf sistemimiz proteinlerin ve beyaz kürelerin su ile birlikte alınmasından sorumludur. Lenf tıkanıklığı oluştuğunda doku aralarında sıvı birikmesi ortaya çıkar.

Editör: TE Bilisim