Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde düzenlenen 30 Haziran Uluslararası Asteroit Günü vesilesiyle bu konuda farkındalığın artırılması hedefleniyor.

66 milyon yıl önce dünyaya hükmeden dinozorlar bugün fosil ya da Viyana Doğa Tarihi Müzesi'ndeki gibi maketlerden ibaret. Onları yok eden şey, Güneş Sistemi'nin oluşumundan geriye kalan, metal ve kaya yığınından meydana gelen bir asteroitti.

Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nin müdürü Christian Köberl, "66 milyon yıl önce bir asteroit Dünya ile çarpışma rotasındaydı. Sadece 10 kilometre çapındaki bu gök cisminin meydana getirdiği krater 200 kilometre. Bu da bize böyle bir durumda açığa çıkan muazzam enerjiyi gösteriyor. Adeta dev bir patlama. Ardından deprem gibi felaketler meydana geliyor ve bunların sonucunda iklim değişiyor. Bu da o an yeryüzünde yaşayan birçok bitki ve hayvan türünün, neredeyse üçte ikisinin soyunun tükenmiş olduğu anlamına geliyor." diyor ve ekliyor, "Yani, gezegenimizdeki tüm canlı türlerinin yaklaşık üçte ikisi yok oldu."

Çelyabinsk asteroidi​

O zamandan beri böylesine büyük bir olay yaşanmadı, ancak 2013'te Rusya'nın Çelyabinsk kentine düşenve Dünya'ya sadece 20 metre uzaklıkta atmosferde parçalanan bir asteroit bin 500 kişinin yaralanmasına sebep olmuştu. Bu olay, düşük de olsa bizlere Dünya'nın hala risk altında olduğunu kanıtlıyor.

Müzenin Sergi Müdürü Ludovic Ferriere Çelyabinsk asteroidi​ni göstererek gök cismini anlatıyor: "Burada, tipik füzyon kabuğuyla birlikte Çelyabinsk'teki gök taşına ait bir parça var. Kesip içini açtığımızda bu gök cisminin tarihini görebiliriz. Burada, oluşumundan bu yana çok değişmemiş, Güneş Sistemi hakkında bilgi veren orijinal parçayı görmek mümkün. Siyah kısmın tamamı, taşın 4,56 milyar yıl önce oluşumundan bu yana geçirmiş olduğu darbelerden kaynaklanıyor."

Editör: TE Bilisim