Bir bireyin politik görüşleri ,ahlaki değerleri veya dinsel inançları gereği zorunlu askerliği reddetmesi.

Yani Silah tutmayı ateş etmeyi sınırlarda nöbet tutmayı istemememesi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, vicdani ret hakkını AİHS m. 9’da güvence altına alınan din ve vicdan özgürlüğünün zorunlu bir gereği olarak kabul etmiş..

Yani Avrupa kurallarında zorla askerlik yok.

Bizim KKTC Anayasasındada.Vicdan ve Din Özgürlüğü adı altında  bir düzenleme var aslında,

Madde 23 altında Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir deniyor.

Ama Anayasamız askerliğide bir ödev olarak zorunlu kılıyor.

AB üyesi ülkelerden 17’si 1990 sonrası dönemde zorunlu askerlik uygulamasına son vermiş, tamamen gönüllü profesyonel askerlerden oluşan ordular kurmuş.

 Türkiye hariç zorunlu askerlik uygulamasının devam ettiği ülkelerde vicdani nedenlerle silahlı askerlik hizmeti yapmak istemeyenler için askerlik süresi ile eşit veya daha uzun süreli alternatif sivil hizmet seçeneği bulunuyor.

Mesela Almanya Anayasası’nda “Hiç kimse vicdanı karşısında zorla askeri hizmet yapmaya zorlanamaz” hükmü yer alıyor ve Almanya’da her yıl ortalama 150 bin kişi vicdani retçi oluyor.

Fakat iş bu kadarla bitmiyor . Bu kişiler Gençlik, Aile, Kadın ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı alternatif hizmet yerlerinde 9 ay kamu hizmeti görüyor. 

Öyle ya vatana borcu bir şekilde ödemek gerek.

Benzer uygulamalar bir çok ülkede mevcut.

Mesela

Azerbaycanda Askerlik süresi 18 ay. Aktif askeri hizmeti inancı gereği kabul etmeyenler 24 ay alternatif sivil hizmetlerde istihdam ediliyor.

Danimarkada Askerlik 18-30 yaş aralığındaki her erkek için zorunlu. Dini, felsefi inançlarından dolayı askerlik yapmak istemeyenler askerlik süresi kadar alternatif kamu hizmetlerinde görevlendirilmekte.

Finlandiyada 18-60 yaş aralığındaki her erkek için zorunlu. Kadınlar gönüllü olarak askerlik yapabilmekte. Askerlik hizmeti, 180, 270 veya 362 gün sürüyor. Dini veya ahlaki nedenlerle silahlı askerlik yapmak istemeyenler, 270-362 gün olmak üzere silahsız hizmetlerde görevlendiriliyor. 

İsviçrede Askerlik eğitimi 19-26 yaş aralığındaki erkeklere zorunlu. Süresi 21 hafta. Vicdani nedenlerle askerlik hizmeti yapmak istemeyenler, alternatif hizmetlerde görevlendiriliyor. Alternatif hizmetin süresi 390 gün ya bir defada veya 26 günlük bölümler halinde birkaç dönemde yapılabiliyor.

Norveçte Askerlik yükümlülüğü 19 yaşında başlıyor ve 44 yaşına kadar sürüyor. Zorunlu askerlik hizmeti 19 ay. Bu sürenin 12 ayı temel askerlik eğitimine ayrılıyor. İnançları gereği askerlik hizmetini yapmak istemeyenler için alternatif sivil hizmetler öngörülüyor. 

Rusyada  18-27 yaş arasındaki her Rus için zorunlu. Herkes için 12 ay. Vicdani retçiler için alternatif hizmet süresi zorunlu askerlik süresinin 1.75 katı, ordu içerisinde sivil görevin kabul edilmesi halinde 1.5 katı.

Yunanistanda 19-45 yaş arası her Yunan vatandaşı askerlik yapmak mecburiyetinde. Askerlik süresi 12 ay. Vicdani sebeplerle silahlı askerlik hizmeti yapmak istemeyenler için 23 ay alternatif sivil hizmet veya 18 ay silahsız askeri hizmet seçenekleri bulunuyor.

Şimdi bizdede silah tutmayı  nöbete gitmeyi bu maksatla hizmet etmeyi istemeyen arkadaşlarımız var.Olsun.

Çağırın bu arkadaşları vicdanlarına alternatif seçenekler sunun.Çalışacacağı bir kamu hizmeti seçeneği sunun.Kendi meslek alanında yada başka bir alanda.

Örneğin bir Devlet Hastahanesinde Doktorluk yada Hastabakıcılık , bir Bakanlıkta çaycılık yada bekçilik ,Şöförlük bahçıvanlık yapsın.

Zaten Askeriyedede herkes elde silah 18 ay askerlik yapıp nöbete gitmiyorki .Bazıları parayı bastırıp 15 günde bu işi bitiriyor.Bazıları eğitim, atış denetleme derken   bazılarıda şoförlük ,bahçıvanlık,garsonluk komilik yapmıyormu.

Tüm  vicdanları rahatlatmak mı  istiyorsunuz.

Silah tutup nöbete gitmek 18 ay mı.Çaycılıkta  36 ay olsun.