Günümüzde insanlık medeniyeti tanımlamayı yeni yeni biçimlendirmeye ve onu kavramsal olarak, ilerletmek için çalışmalarını hangi taban üzerinde oluşturacağını, az çok anlamaya başladı. Bahsettiğimiz ve belkide yaşamın devamı için en önemli olay, yalnızca teorik olarak, formüle edilmeye çalışılan bir durum.
* * *
Tüm bunları düşünmeye başlayalı en ileri ülkelerde bile en az elli yıl geriye gitmek gerekir. Kuantumun bilimin dünyasına, acımasızca ve tüm bilindiği idea edilen hususları yıka yıka girdikten sonra, artık akış değişmiş ve bilimin tüm ufkunu değiştirmiştir. Bu ufka bakmayı amaç edinenlerin eğittiği nesiller ise bugünkü, toplumların yarın ki hazırlığı olacaklar.
* * *
Bilimin ilmine güvenen devletler ise gayet gözle görülür bir biçimde, ileriye doğru kazanmış oldukları bu iğmeyi kaybetmemek için, tüm eğitim sistemlerini biçimlendirmeye devam ediyorlar. Bu yüzdendir ki ileriye bakmayı başaran devletler, geçmişin kirini pasını bile parlatmayı başaran, en büyük güçün bilgi olduğunu kavranacak eğitme, inanılmaz bütçeler ayırıyorlar. Biliyorlar ki o yetişen nesiller, yeni dünyanın yaratıcısı olacaklar.
* * *
Öyle bir bilinç yüklüyorlar ki, ettik değerlerin yasalardan daha değerli olduğu, yapılan iş ne olursa olsun, karşılıklı değerlerin korunarak yapılmasının, ne kadar üretken bir çalışma olduğunu öğreniyorlar. Bir annenin ve bir babanın bir çocuk üstündeki gelişiminde, en önemli unsurun paylaşmak olduğunu bilerek, devletler bunu bile o ailelere veriyorlar.
* * *
Evet dünya değişiyor hem de bilinçle, peki biz o geçmişin mezarlıklarından çıkabilecek miyiz? Zombi gibi ilerleyen yaşamımızı, halen bayrak edebiyatının arkasına saklayıp, en büyük yasadışılığı kabullenerek yürümeye devam mı? Yoksa ülkenin tamamını, yeni dünyaya taşıyabilmek adına, bügün bu zemin var etmek için mücadele edip, bizden sorakiler için o başlangıcı verecek miyiz? Yoksa bireysel kurtuluş çılgınlığını, toptan yok olana kadar devam ettirecek miyiz? Bunlar çok önemli sorular kendinize sorun ve eğer bu ülkeden bişey olmaz diyenlerdenseniz, size önerim şudur ne için yaşadığınızı hatırlayın…

Var olmak nefes almaktan ibaret olamaz…..

Behiç Anibal….