Üretmek! Bir ülkenin tüm refah seviyesini belirleyen olgu, bir var oluş simgesi, içsel bir egemenlik tahtıdır üretmek. Bu gün dünya ya baktığımızda, en büyük yıkımları yaşayan ülkeler, bir tarafta sanatı beslerken diğer tarafta üretimi teşvik edip devlet idaresinde yücelterek, halkları üretime odaklayıp sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamışlardır.
* * *
Özellikle kamusal olarak üretimde olmak, çok daha güvenilir bir ortam yaratırken halkların ve emekçinin kölelik zincirinden korunmasını sağlar. Bu güvenli alan hem halkların refahını yükseltir, hemse ülkenin iç huzurunu ekonomik bağlamda korurken, tüm halkların sanatsal ve kültürel olarak yükselmesini, yüksek zihinlede çağını bilip, çağına yaraşır biçimde üretim ve yeniliğe açık sorgulama niteliğini de yükseldir.
* * *
İşin içerisine kapitalizmin korkunç rüyası girince, ortam yavaşça huzursuzlanır, devlet yetki alanları kamusal daralmayla birlikte azalır, emekçi artık modern köleliğe doğru evrilmeye başlar. Sanat katledilir, eğtim çöker ve beraberinde zihinsel çöküş başlar ve bu da o kapital rüyanın hayata geçtiğinin bir göstergesidir. Sonra üretimden koparılan devlet ve emekçi çözülerek ve de evrilerek tüketimin o korku karanlığına düşmeye başlar.
* * *
Devletler artık otoriteyi o kapitalin sahibi sermayedarlara kaptırır, artık rejim kurulmuştur. Emek sömürüye evrilir sermayedarlar daha bir büyür, sonra devletleri sermayedarlar kurmaya, yönetmeye, seçilmesine ve yürütülmesine kadar işin içindedir. Mafyalaşma, adaletten uzak yapılar, tüm bu burjuvayı güvene alarak hiç hak, hukuk gözetmeksizin ranta devam eder.
* * *
Bu çöküş halklar tamamen yitik bir karanlığa düşene kadar devam eder, şimdi bizim adanın yarısında yaşadığımız durum kadar net ve göze batar biçime girer. Bu durum ta ki birileri çıkıp emek hakı için mücadele etmeye başlayana kadar sürer. Sevgili okur sanatı, emeği, kültürü hatırlar ve omuz omuza kaybettiklerimizi almak için mücadeleye kalkarsak, önce kayıp benliğinizi sonra üretiminizi en sonunda da dünyadaki varlığınızın sahibi olursunuz. Artık zamanı geldi, bu rejimi yıkmak için emeğin kölelik zincirlerini kırın.

Behiç Anibal….