Bana bir harf öğretenin kölesi olurum denmiş. Bunu, öğretmenler için ifade edilmiş bir söz olarak biliriz. Öğretmenler, gençlere, ilim, irfan, bilgi aktararak önemli bir görev ifa etmektedirler. Öğretmenler, öğrencilere ailesinden sonra onlara yön veren insanlardır. Geçmiş yıllarda öğretmenler sadece öğrencileri değil, kaldıkları köydeki insanları da bir şekilde eğitirlerdi.

Öğretmen; bilgisi, birikimi ve yeteneği ile çocukların veya gençlerin öğrenme yaşantılarına, rehberlik eden yön veren kişidir. Yani öğretmeyi görev edinen kişiye öğretmen denir. Öğretmenlerin, kutsal görevlerini onurlandırmak için, öğretmenler günü ilan edilerek bu günde kutlamalar yapılmaktadır.Pek çok ülkede 5 ekim günü UNESCO’nun tavsiyesi ile Dünya Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.

Kendi kültürel ve tarihi özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler öğretmenler günü olarak belirlenmiştir. Örneği 12 arap ülkesi 28 şubat gününü öğretmenler günü olarak kutlamaktadır. Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 24 Kasım öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır.
24 Kasım, Ulu önder Atatürk’e başöğretmenlik unvanı verildiği tarihtir. Son yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde öğretmen sendikaları 5 ekim gününü de kutlamaktadırlar. Öğrenciler öğretmenle geçmişte ilkokulda tanışırdı. Şimdilerde, ilkokuldan önce kreş ve ana sınıflarda öğretmenlerle buluşmaktadırlar.
İlkokul öğretmenleri de öğrencilere hayatları boyunca kullanabilecekleri okuma yazmayı öğretenlerdir. Benim ilkokula gittiğim 1960’lı yıllarda bir öğretmen büyükçe bir odada altı sınıfı birlikte okuturdu. Bir sınıfa ders verirken diğerlerine başka görevler verirdi öğretmen.

İlkokul öğretmenlerimden amcam Ahmet Raşit Emir Hüseyin’i unutmadım. Başka öğrenciye ‘Git başımdan. Has…tir’ dedim. O da beni şikayet edince tokadı yedim. Hala daha gözümün önünde o an. Daha başka öğretmenlerim de oldu ilkokulda. Ama geçen sürede isimlerini hatırlamak zor. Hepsine de Allah’tan rahmet dilerim.

İlkokul son sınıfta, öğretmenimiz bize tiyatro yaptırdı. Önce köylülere daha sonra da bölge köylerinden Klavya (Alaniçi) köyünde bu tiyatro oyununu oynadığımızı hatırlıyorum. Güzel günlerdi.

Larnaka’ya Bekirpaşa ortaokuluna giderken ilkokuldan ayrılmak zor oldu. Bolca ağlamalar. Bir üst okula giderken sevineceğimize okuldan ve öğretmenden ayrılmadan ötürü duygusal bir durum.

İlkokulda bir öğretmen tüm dersleri verirken ortaokulda, her dersin öğretmeni ayrı idi. Gerçi şimdilerde ilkokullarda da ayrı ders öğretmenleri var.
Bekirpaşa ortaokulu, Larnaka’da Türklerin yaşadığı Tuzla bölgesine yakın ancak Rum bölgesinde idi. Nitekim 1963 yılında Rumların Türklere karşı silahlı saldırıları karşısında okul Larnaka’nın Türk kesimine taşındı. Bu sürede birkaç ay eğitime ara verildi. Köyden (Üçşehitler) 10 kadar kişi olarak gittiğimiz ortaokuldan ileriye bir tek ben gidebildim. Bunda anne, babam yanında öğretmen amcam ve onun okuyan çocuklarının etkisi oldu sanırım. Ailem de okumamı hep teşvik etti. Orta okuldan sonra liseyi Lefkoşa Türk Lise’sinde okumayı seçtim. Köyüm Üçşehitler (Goşşi) ile Lefkoşa arasında 17 mil olmasına rağmen Rumların Lefkoşa’nın Türk kesimi girişinde kurdukları kontrol barikatından içeriye geçişi saatlerce geciktirmesinden ötürü her gün okula gidip daha sonra eve dönmek mümkün değildi. Bu nedenle Lefkoşa Türk Lisesi’nde yatılı olarak okudum. Yurtta kalma bana çalışma disiplini kazandırdı.
Böyle olunca liseyi takıntısız bitirdim. Ne var ki, yurt ücreti borcum nedeniyle okulda düzenlenen diploma törenine katılıp diplomamı almama izin verilmedi. Bilahare borcu ödeyince diplomayı aldım.

O yıllarda mezun olanlar hemen üniversite eğitimine gidemezdi. Önce mücahitlik yapmak gerekirdi. Hem öğrenci iken hem de lise sonrası yapılan mücahitlikten sonra 1969’da üniversiteye gönderildim.

Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi-Basın Yayın Yüksek Okulu’na girdim ve 1973 yılında mezun oldum. Ankara’da da Aşağı Ayrancı Erkek yurdunda kaldım. Güzel günlerdi.

Gerek lise gerek üniversite günlerimde, hocalarımdan çoğu kez yardım gördüm. Eğer derslere devamlı katılır ve anlatılanları dinlerseniz, sınavlarda başarınız o oranda yüksek olur. Hocalarımın hayatta olanlaa sağlıklı günler vefat edenlere de Allah’tan rahmet dilerim.
Kutsal bir görev yapan tüm öğretmenlerin öğretmenler günü kutlu olsun.