Mutluluk kavramı görecelidir.

Meteliği olmayan kahkahalar atabilirken, servet içinde yüzenin gözünden akan yaşın nedeni ise kimse bilmeyebilir.

Hasta bir insanın yüzündeki gülümsemeyi, bazen sağlıklı bir insanda göremeyebiliriz.

Ülkemizde de farklı değildir aslında bu konu.

Ülkemizde kim, neye göre mutlu; mutluluğun kriterleri nelerdir diye sorduğumuzda, ilginç sonuçlarla karşılaşacağımızdan da hiç şüphemiz olmasın.

Teşbihte hata olmaz diyerek, kendime göre belirlediğim bazı mutluluk kriterlerini ironik ve mizahi bir dille paylaşayım o zaman:

Ülkemizdeki bir öğrenci için mutluluk, sınava girmeden önce üniversiteye borcunun olmadığını öğrenmektir mesela!

Özeldeki öğretmen için mutluluk, yatırımının gününde yapılması iken,

Kamudaki bir öğretmen için ise mutluluk, o gün greve gitmektir okul yerine!

İnşaattaki bir işçi için mutluluk, günün sonunda inşaattan tek parça bir şekilde, rutubetsiz, temiz odasına dönüp karnını doyurabilmek iken, inşaatı yapan için mutluluk, az masrafla maksimum kar elde edebilmektir.

Bir öğrenci için mutluluk, arkadaşının sahip olduklarından daha fazlasını ve daha iyisini ailesine aldırtmak iken, bir aile için ise mutluluk, çocuğunun okulda kötü alışkanlıklara bulaşmamasıdır.

Unite-Cyprus-Now’cılar için mutluluk, kullandıkları sloganlar gazetelere haber olurken, devletin verdiği 13. maaşını nereye harcayacağını önceden planlamaktır mesela…

Sosyalist geçinen için mutluluk, bir tarafta meyhanede çakır kafa ile Nazım’dan dizeler paylaşırken sosyal medya hesaplarından, emekçi garsona emirler yağdırıp, bahşiş bırakmadan sofradan kalkmaktır örneğin…

Bir köpek için mutluluk, öğrenci olarak ya da iş gereği ülkemize gelmiş birinin, ülkesine dönerken sokağa terk edilmeyip bir yuva bulmasıdır mesela…

Bir belediye başkanı için mutluluk, her hafta yeni bir etkinlik ile medyada yer alabilmek iken, bir başka belediye başkanı için mutluluk, belediye ihalelerinin yakın akraba şirketlerine verilmesidir.

Sıradan bir vatandaş için mutluluk, Vakıflar Dairesi’nden bilmem kaç dönümlük araziyi kiraladıktan sonra bir başka birisine kiralamak iken, başka bir vatandaş için ise mutluluk, kirasını TL’ye çevirmeye ev sahibini ikna edebilmektir.

Bazı gazeteciler için mutluluk, sponsoru tarafından yurtdışı bileti alınarak tatile gönderilmek iken, bazıları için mutluluk ise iki kişiyi daha nasıl bilinçlendireceğinin gailesini çekmektir.

Bazı feministler için mutluluk, meclis kürsüsünde mangalda kül bırakmamak iken, bazı feminizm kurbanları için mutluluk, kocasından ya da patronundan, o gün için fiske yememiş olmaktır!

Bir iş adamı için mutluluk, Kalkınma Bankası’ndan kredi alıp ‘’battı, gitti hokus-pokusu’’ ile kurtulmak iken, başka bir iş adamı için mutluluk ise, Devlete olan borçlarını sildirebilmektir.

Bir hasta için mutluluk, günler öncesinden alabildiği randevusuna kavuşabilmenin hayalini kurmak olabilir iken, bir başka hasta için, yurt dışına alabildiği sevkten, komisyoncunun gazabına uğramadan yararlanabilmektir.

Bir kamu hekimi için mutluluk, kamuda olmanın gereğini yapmak iken, başka bir kamu hekimi için mutluluk ise, kesin gelir garantili ‘’çiftliğini’’, ‘’özel’’ gelir fonları ile desteklemektir!

Bir özel hastane sahibi için mutluluk, iki göz oda ile başladığı serüvenini, apartmandan bozma özel hastaneye dönüştürebilmek iken, aynı şehirdeki bir devlet hastanesi için mutluluk, yoğun bakım gerektiren bir hastayı, ambulans ile diğer şehirdeki hastaneye kazasız belasız taşıyabilme becerisini gösterebilmektir!

Bir suçlu için mutluluk, hapiste beslenip elini kolunu sallayarak çıkmak iken, bir mağdur için mutluluk, sadece bir hayaldir.

Adalet arayan biri için mutluluk, dosyasının kaybolmayıp duruşmaların tamamlanması iken, adaleti avucunda çeviren biri için mutluluk, perdenin arkasından tiyatroyu seyretmektir.

Bir siyasi için mutluluk, seçilmek için harcadığı paraları gani gani geri alırken, başka bir siyasi için mutluluk, makam koltuğunda bir dönüşte dört tur atabilme becerisidir!

Statiko için mutluluk, Kıbrıs Adası’ndaki KKTC’nin varlığının mevcut hali ile devam etmesi iken, stratejik mutluluk, Kıbrıs Adası’nın geleceğini Doğu Akdeniz ve Ortadoğu oyununa göre şekillendirebilme becerisidir.

Hem kolaymış, hem de zormuş mutlu olmak.

Değer yargıları değiştirilmiş, dejenere edilmiş ülkemizde mutlu olabilmek ise konu şayet,

Mutluluğun kaynağını nerede aradığımıza bakmak gerek!

Mutlu günler…

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899