Türkiye'nin dönem başkanlığında Antalya'da gerçekleştirilen G20 Zirvesi'nde, planlanan gündemin yanı sıra Paris'teki terör saldırıları ve terörle mücadele, ele alınan konuların başında geldi. Liderler, terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak, teröre karşı ortak bir duruş sergiledi.

Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi, Paris'teki terör saldırılarının hemen ardından çok sayıda devlet ve hükümet başkanının bir araya geldiği ilk toplantı oldu. Oturumlar ve ikili görüşmelerin odak noktasını terörle mücadele oluşturdu. Zirvenin ardından yayınlanan "Terörizmle Mücadele Hakkında G20 Bildirisi" de bu konudaki kararlılığı somut bir şekilde ortaya koydu.

G20 Liderler Zirvesi'nin açılış oturumunda tüm liderler, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ankara ve Paris başta olmak üzere tüm terör saldırılarında hayatlarını kaybedenler için sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum" sözleri üzerine bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Zirvenin ikinci gününde de Antalya'da bulunan AB üyesi ülkelerin liderleri ve AB kurumlarının başkanları, Paris ile eş zamanlı olarak, terör saldırılarında hayatını kaybedenler için saygı duruşuna geçti.

Zirve çerçevesinde planlanan müzik dinletileri de Paris'teki terör saldırıları nedeniyle ı Erdoğan'ın talimatıyla programdan çıkarıldı.

LİDERLERİN YERLERİ BAYRAKLARLA DEĞİL ÜLKE İSİMLERİYLE BELİRLENDİ

Zirvelerin tarihe geçen karelerinden olan aile fotoğrafı çekiminde Erdoğan'ın bayrak hassasiyeti ön plana çıktı. Aile fotoğrafı çekimi için hazırlanan platformda liderlerin duracağı yerlerin ülke bayraklarıyla belirlenmesi uygulaması Antalya'da değiştirildi. Yere bayraklar konmadı, ülkelerin isimleri yazıldı. G20 üyesi ve davetli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile uluslararası örgütlerin yöneticilerini bir araya getiren aile fotoğrafı, zirvenin ikinci gününde katılımcılar tarafından imzalandı.

Erdoğan, resmi Twitter hesabından zirveye katılan liderlere, kullanıcı adlarını da ekleyerek, kendi dillerinde "Hoşgeldiniz" mesajları gönderdi. Suudi Arabistan Kralı Selman, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Malezya Başbakanı Necip Razak, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin de aralarında bulunduğu bazı liderler de Erdoğan'a Twitter üzerinden yanıt verdi. Liderler, Antalya'da kendilerine gösterilen misafirperverlik ve sıcak karşılama için teşekkür etti.

LİDERLERE ÖZEL PULLAR HEDİYE EDİLDİ

Zirveye katılan devlet ve hükümet başkanlarına, Cumhurbaşkanlığının isteği üzerine PTT tarafından özel olarak basılan pullar hediye edildi. Pulların bir nüshasında konuk liderin fotoğrafı diğer nüshasında G20 liderlerinin şeması yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvenin başlangıcından önce Antalya'ya gelen konuklara verdiği yemekte geleneksel Türk cam sanatı çeşm-i bülbül ile ebru çalışmaları sergilendi. Liderlere burada yapılan çeşm-i bülbül ve kendi yaptıkları ebru çalışmaları da hediye olarak sunuldu.

ERDOĞAN, ZİRVE KAPSAMINDA 17 İKİLİ GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİ

Zirve kapsamında, Erdoğan ve diğer katılımcılar çok sayıda ikili görüşme yaptı. İkili görüşmeler için zirvenin başlangıcından bir gün önce Antalya'ya gelen Erdoğan, 17 ikili görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve öncesinde yaptığı görüşmelerden birine kendi kullandığı, "buggy" adı verilen golf arabasıyla gelmesi, zirvenin renkli anlarından biri oldu.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Kralı Selman, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, İngilitere Başbakanı David Cameron'ın da aralarında bulunduğu liderlerle görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, görüşmelerinin ardından kameraların karşısına geçerek açıklama yaptı.

Diğer konukların ikili görüşmelerinden en çok öne çıkan da ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi oldu. Zirvenin ilk gününde, çalışma oturumu öncesinde fuaye alanında yapılan görüşmeye ilişkin kareler, dünya basınında geniş yer buldu.

YEMEK SERVİSLERİ CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONELİNCE YAPILDI

Antalya'daki zirvenin planlanması için geniş bir ekip çalıştı. Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, otellerin personeli ve diğer çalışanlardan oluşan ekip, çok sayıda devlet ve hükümet başkanının aynı anda hareket edeceği alanlarda aksaklık yaşanmaması için zirvenin başlangıcından iki gün önce tatbikat yaptı.

Zirve kapsamındaki çalışma yemeklerinin menüleri de büyük bir özenle hazırlandı. Akdeniz ve Türk mutfağından örnekler sunulan yemeklerde, servis Cumhurbaşkanlığı personelince gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığına ait yemek takımlarının kullanıldığı yemeklerde, ikram hizmeti senkronizasyonuyla dikkati çekti.

ZİRVEYİ 2 BİN 500 GAZETECİ İZLEDİ, GÜVENLİK EN ÜST DÜZEYDEYDİ

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı G20 Liderler Zirvesi'ni bin 600'ü yabancı, 2 bin 500 basın mensubu takip etti.

Birkaç otel birleştirilerek oluşturulan geniş komplekslerde yapılan zirve için son teknoloji kullanılarak büyük bir basın merkezi oluşturuldu. Zirve süresince gerçekleşecek basın toplantıları için 300'er kişilik üç büyük ve 100'er kişilik üç küçük, toplam bin 200 kişilik basın toplantı odaları oluşturuldu. Bu odalardan 300'er kişilik iki basın odası, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın basın toplantıları için kullanıldı.

Paris'te meydana gelen terör saldırıları sonrasında G20 Liderler Zirvesi'nin yapılacağı bölgede güvenlik önlemleri daha da artırıldı. Zirve sırasında ABD Başkanı Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmesinin yapılacağı alandaki otellerin çatılarında özel harekatçılar nöbet tuttu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, zirve kapsamında Türkiye'nin kültürünü, misafirperverliğini tanıtmak amacıyla oluşturulan "G20 Home Kültür Alanı"nı çeşitli ülke liderlerinin eşleriyle gezdi. Türkiye'nin geleneksel mutfak kültüründen örnekler sunulan stantlarda Türk kahvesi ve mantının yapılışı hakkında bilgi verilen lider eşleri semazen gösterisi de izledi. Emine Erdoğan ve liderlerin eşleri, Aspendos Antik Tiyatrosu'na da gitti.

AÇILIM GRUPLARININ TOPLANTILARI DA İLGİ ÇEKTİ

G20 kapsamında düzenlenen ve iş dünyasını temsil eden B20'ye önde gelen Türk şirketlerinin üst yöneticilerinin yanı sıra birçok uluslararası kuruluşun yönetim kurulu başkanı ve CEO düzeyinde geniş bir katılım sağlandı. Toplantılarda üzerinde durulan konuların başında büyüme, istihdam, yatırımlar yer alırken, özellikle G20'nin öncelikleri arasında yer alan "kapsayıcılık" kavramına vurgu yapıldı.

Türkiye dönem başkanlığında kadınlara yönelik ilk kez bir açılım grubu Kadın20 (W20) oluşturulurken, W20'ye Türk temsilcilerin yanı sıra yabancı kadın temsilcilerinin de ilgisi büyük oldu.

G20 Zirvesi'nde Kanada'nın yeni başbakanı Justin Trudeau en çok ilgi çeken isimlerin başında geldi. Katıldığı toplantılarda, davetliler ve görevlilerin anı fotoğrafı isteklerini geri çevirmeyen Trudeau, zirve boyunca çok sayıda kişiyle fotoğraf çektirdi. 
Editör: TE Bilisim