Zirve Yayınevi’nde hem sanık hem de tanık olan İlker Çınar, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat’ın kendisini arayarak, “Korkutma amaçlıydı, şerefsizlere vurun dedik öldürmüşler” dediğini öne sürmüştü. Bu konuşmanın ses kaydı, sanık Binbaşı Haydar Yeşil’e ait harddiskten çıktı.

Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde biri Alman uyruklu üç kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi davasına ilişkin ortaya çıkan yeni deliller yankı yarattı. Dava sanıklarından Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger’in, sanık Binbaşı Haydar Yeşil’e verdiği bir harddiskte ortaya çıkan deliller, davada hem sanık hem de tanık olan uzman çavuş rütbesiyle istihbaratçı olarak çalışan İlker Çınar’ın iddialarını doğruladı.

ARTIK DÖNÜŞÜ YOK

Vatan Gazetesi'nde Kemal Butakın'ın haberine göre; Çınar, verdiği ilk ifadelerde, cinayeti medya aracılığı ile öğrendiğini, örgütün siyasi iktidarı devirmek için kaotik bir ortam oluşturmayı, ‘misyonerlik’ üzerinden yapmaya çalıştığını kaydetmişti. İnönü Üniversitesi araştırma görevlisi Ruhi Abat’ın kendisini cinayet gecesi aradığını aktaran Çınar, bana çok sert bir üslupla, ‘Bak abiciğim, güzel kardeşim, beni iyi dinle, kafanın bir köşesine şunu yaz, bu işten artık dönüş yok, korkutma amaçlı yapmasını istediğimiz bir olayı; şerefsizlere vurun dedik öldürmüşler, bu yüzden sen de bize yardım edeceksin tamam mı?’ şeklinde tehditvari sözler söyleyerek asıl amaçlarını gizlemeye çalıştı demişti. Sanık avukatları ise Çınar’ın bu iddialarının doğru olmadığını savunmuştu.

3 MİSYONERİ KESMİŞLERDİ

Malatya’da 18 Nisan 2007’de, Zirve Yayınevi’nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürüldü. Zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalandı. Üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Katliam, Mart 2011’de Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. 17 Mart 2011’de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi Öğretim Elemanı Ruhi Abat da dahil 12 kişi daha tutuklandı. Toplam 17 sanığın tutuklu olduğu davada, İlker Çınar tutuksuz yargılanıyor.

KAYDI KABUL ETTİ

Ses kaydı İlker Çınar’a da dinletildi. Çınar kaydı dinledikten sonra şunları söyledi: “Bu telefon görüşmesini ben Ruhi Abat ile yaptım. Görüşmeyi 17 Mart 2007 tarihinde Malatya’ya giderken bana verilen özel hatlı telefon üzerinden yaptım.
Editör: TE Bilisim