Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türk ve Yunan meclisleri arasında dostluk grubu kurulmasının son dönemde iyiye giden ilişkilere katkı sağlayacağını söyledi.

AB Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılmak üzere Atina'da bulunan Çavuşoğlu, Yunan yetkililerle yaptığı ikili temasları kapsamında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Yunanistan Delegasyonu Başkanı Dora Bakoyanni ile görüştü.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, "eskiden beri dost" olarak tanımladığı Bakoyanni ile sıcak bir atmosferde geçen görüşmede Avrupa konularının yanı sıra Türk-Yunan ilişkilerini konuştuğunu ifade ederek, iki ülke arasında karşılıklı güven artırıcı adımların daha da sıklaştırılması gerektiğini belirtti.

"PARLAMENTER DİPLOMASİSİNİ İŞİN İÇİNE KATMAK LAZIM"

Türkiye ile Yunanistan arasında birçok alanda ilişkilerin iyiye gittiğini belirten Çavuşoğlu, parlamenter diplomasinin önemine vurgu yaptı.

Türk ve Yunan meclisleri arasında dostluk grubu oluşturulmasının ilişkilere olumlu etki yapacağını belirten Çavuşoğlu, "Birçok alanda ilişkiler iyiye gidiyor. Bir çırpıda, bir oturumda 17 anlaşma imzalıyoruz. Siyasi ilişkiler iyi. Kıbrıs'ta müzakere devam ediyor. Hem Yunanistan hem de Türkiye destek veriyor. Böyle güven artırıcı adımlar atmamız lazım. Özellikle parlamenter diplomasiyi bu işin içine katmamız lazım. Var olan mevcut sorunlar da samimi ortamda görüşülebilsin. Konuşulabilsin" diye konuştu.

"ARTIK HER SORUN KONUŞULUYOR"

Türkiye ile Yunanistan arasında artık her türlü sorunun konuşulduğunu anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Diyalog kanalları var. Parlamenter diplomasi ile başka bir yolu daha açmış olacağız. Ancak biliyorsunuz, Türkiye ve Yunanistan meclisleri arasında bir dostluk grubu hala yok. Bu dostluk grubu nasıl kurulabilir, bu konudaki Meclis Başkanımızın iyi dileklerini ve görüşme arzusunu ilettim. Bununla ilgili Yunan Meclis Başkanı'nda da kararlılık ve arzu var. İnşallah bir araya gelirler ve dostluk grubu kurulur. Artık kurulsun."

"YUNANİSTAN'IN DESTEĞİNİ SOMUT OLARAK GÖRMEK İSTERDİK"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin AB perspektifiyle ilgili sorular üzerine, Yunanistan'ın AB Dönem Başkanlığı'nın önceliklerini olumlu bulduğunu ancak Türkiye'nin de bu konuda beklentileri bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin her dönem başkanı ülkeden olduğu gibi Yunanistan'dan beklentisinin yeni fasılların açılması olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi, özellikle 23. ve 24. fasılları biliyorsunuz. Güney Kıbrıs Rum yönetimi bloke ediyor. Şu anda, Avrupa Parlamentosu seçimleri var. Diğer taraftan müzakereler devam ediyor. Şu anda diğer ülkeler ve Yunanistan kendi iç politikasındaki gelişmelerden dolayı bunlara odaklanmış değil. Öyle görünüyor ki Yunanistan'ın dönem başkanlığında maalesef en az bir faslın bile açılması mümkün gözükmüyor. Yunanistan'ın genel prensip olarak bizim üyeliğimize desteği var. Her zaman ve dönem başkanlığından önce de başından beri destek veriyor. Ama biz isterdik ki bu dönem başkanlığında somut olarak bunu göstersinler. Biz, bu yıl içerisinde birden fazla faslın açılmasını bekliyoruz. Artık İtalya'nın dönem başkanlığına nasip olur inşallah."

Çavuşoğlu, Atina'daki ikili temasları çerçevesinde Portekiz AB Bakanı Bruna Macaes ile de bir araya geldi. Görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti. 
Editör: TE Bilisim