Vodafone 36. İstanbul Maratonu'nu Faslı Hafid Chani 2.11.58'lik derecesiyle birinci sırada tamamladı. Maratonu Etiyopyalı Gebo Burka 2.12.25'lik derecesiyle ikinci, Kenyalı Michael Kiprop'ta 2.12.41'lik decesiyle üçüncü sırada tamamladı. 

Türkiye'de düzenlenen en önemli spor organizasyonlarından olan Vodafone 36. İstanbul Maratonu'nda atletler finish noktasına gelmeye başlarken, maratonda ilk defa bir Faslı bir atlet birinci oldu.

Maraton, Akif Çağatay Kılıç ve Kadir Topbaş'ın startıyla başladı

Türkiye'nin uluslararası arenadaki en önemli koşu etkinliği ve dünyada kıtalararası koşulan ilk ve tek yarış olan Vodafone 36. İstanbul Maratonu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın verdiği startla başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Spor A.Ş. tarafından, Vodafone'nun isim sponsorluğunda "#birsebebivar" sloganıyla gerçekleştirilen Vodafone İstanbul Maratonu, 118 farklı ülkeden 25 bini aşkın sporcuyu, iki kıtayı birleştiren Boğaziçi Köprüsü'nde buluşturdu.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, start öncesi yaptığı kısa konuşmada atletlere başarılar dilerken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ta İstanbul'un önemli günlerden birini yaşadığını söyledi. Başkan Topbaş, İstanbul aşkına koşulduğunu belirttiği kısa konuşmasında tüm sporculara başarılar dilerken, İstanbullulara da sağlık sıhhat ve afiyet dileklerini sundu.

Vodafone 36. İstanbul Maratonu'nun elit atletler (42 km 192 m) startı verildi. Anadolu Yakası, Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden verilen startla atletler yarışa başladı. Ardından ise 15 km, 10 km ve Halk Koşusu olarak bilinen 8 km koşularının startı da Anadolu Yakası, Altunizade Köprüsü'nün hemen önünden verildi.

VADOFONE 36. İSTANBUL MARATONU 4 AYRI KATEGORİDE KOŞULUYOR

Bu arada 1979'dan bugüne kesintisiz olarak her yıl düzenlenen ve kıtalararası koşulan ilk ve tek yarış olma özelliğine sahip olan Vodafone İstanbul Maratonu, maraton (42,195 km), 15 km ve 10 km koşuları ile halk yürüyüşü olmak üzere dört ana kategoride koşulacak.

Vodafone İstanbul Maratonu'nun koşu etkinlikleri bugün tamamlanacak. 2012 yılında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından "Altın Kategori" unvanına layık görülen maratona kayıtların sona erdiği 30 Eylül itibariyle yaklaşık 22 bin koşucu kayıt yaptırarak yeni bir rekora imza attı. Bu rakamın geç kayıtlarla birlikte 25 bini aştığı belirtildi.

Maraton koşusu Boğaziçi Köprüsü'nün gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayacak, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. Galata Köprüsü´nden sonra Eyüp istikametine yönelecek maratoncular, Feshane'den sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya inecekler.

Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'e çıkacak. Varış çizgisi, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan "At Meydanı"nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında son bulacak.

15 KM PARKURU

15 km koşusu ise Boğaziçi Köprüsü'nün gişelerinin yine yaklaşık 300 metre gerisinden başlayacak, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. 15 km koşucuları Unkapanı Köprüsü'nün altından devam ederek Balat'ta bulunan Rum Kilisesi'nden sonra, Yusuf Şücaattin Anbari Camii önünden yapılacak dönüşle birlikte maraton güzergâhından ayrılacaklar. Sahilden devam eden yarış Eminönü'nde, İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde son bulacak.

10 KM PARKURU

10 km koşusu da Vodafone İstanbul Maraton çıkışının yaklaşık 250 metre gerisinden başlayacak, Boğaziçi Köprüsü'nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak, Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve Beşiktaş İnönü Stadı, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izleyerek Eminönü'nde, İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde son bulacak.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Öte yandan yarın Bogaiçi Köprüsü Anadolu Yakası ayağında bulunan turnikelerin biraz gerisinden verilen Vodafone 36. İstanbul Maratonu startı ile Altunizade Köprüsü'nün hemen önünden verilen Halk Koşusu (8 km) startı nedeniyle İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılıyor. Parkur üzerindeki noktalar kademeli olarak trafiğe açılacak. Zaman sınırı olan 5.30 saat sonra yarışı tamamlayan koşucular tasnife giremeyecek, sertifika ve madalya için herhangi bir hak iddia edemeyecekler.

Anadolu Yakası'ndan saat 09.02'de verilen startla birlikte başlayan Vodafone 36. İstanbul Maratonu ile birlikte 4 koşunun da yapılacağı güzergahlar boyunca yollar araç trafiğine kapatıldı. Trafik kademe kademe açılacak.

Vodafone 36. İstanbul Maratonu'nun koşulacağı güzergahta trafiğe kapatılan yollarla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Vodafone 36. İstanbul Maratonu nedeniyle sabah saat 06.00'dan itibaren trafiğe kapatılan yollarla ilgili bir açıklama yapmıştı. Emniyet müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Anadolu yakasında Altunizade'den başlayan yarış nedeniyle Boğaziçi Köprüsü, Barbaros Bulvarı, Beşiktaş Meydanı, Dolmabahçe, Karaköy Meydanı, Ataköy 1. kısımdan Sirkeci'ye uzanan sahildeki Kennedy Caddesi, Beylerbeyi katılım, Ayvansaray Caddesi, Atatürk Bulvarı, Unkapanı Caddesi, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Gülhane Parkı sahil alt girişleri, Sultanahmet Meydanı, Ayasofya Meydanı, Alemdar Caddesi'nin trafiğe kapatıldığı belirtildi.

Yapılan açıklamada ayrıca Vodafone İstanbul Maratonu nedeniyle trafiğe kapatılacak yollar saat 11.00'den itibaren kademeli olarak tekrardan taşıt trafiğine açılacağı bilgisi de verildi.

(CİHAN)
Editör: TE Bilisim