Varisli damara iğneyle tedavi edici tel yerleştirilerek içten kapatıcı ilaç enjekte edilen ''Clarivein'' yöntemi, damarın içten kapanmasını sağlayarak hastanın anında günlük yaşantısına dönmesine imkan tanıyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve Türkiye'de de kullanılmaya başlanan Clarivein yöntemiyle, varis tedavisinin kolaylaşarak muayenehane veya poliklinik ortamlarında tatbik edilebildiğini söyledi.

''TEDAVİDEN SONRA ANINDA YÜRÜMEK MÜMKÜN''

Yöntemin en büyük avantajının tedavide enerji yerine ''kimyasal ajan'' kullanılarak damara ''anjio'' yapılması olduğunu anlatan Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Clarivein yöntemiyle uygulama yapılırken varis yoğunluğu olan bölge yüzeysel olarak uyuşturuluyor. Ultrason cihazının da kullanıldığı bu yöntemde, iğneyle damarın içine girilerek tedavi edici tel uygun yere yerleştiriliyor ve damar içinde dairesel hareket sağlanarak, aynı anda damarı içten kapatıcı ilaç enjekte ediliyor. Böylece varisli damarın anında içeriden kapanması sağlanıyor. Genellikle 12 milimetre damar çapının altındaki varislerde uygulanan yöntemde, her hasta tedavisinden sonra uygulama yapılan cihaz atılıyor. Damar çapı 12 milimetre üzerinde olan tedavilerde ise lazer veya radyofrekans kullanarak yüzde 98 başarı elde ediliyor. Clarivein yöntemiyle 10-15 dakikada işlem tamamlanarak, hastanın anında yürümesi mümkün oluyor.''

''İKİ BACAK AYNI SEANSTA DÜZELTİLİYOR''

Prof. Dr. Bozkurt, uzun yıllar açık cerrahi ve genel anestezi yöntemiyle tedavi edilen varis hastalarının, ortalama iki gün hastanede yattığını dile getirerek, ''Varisli damar soyularak çıkartılır, hasta büyük bir operasyon geçirmiş olur ve normal hayatına iki haftadan önce dönemezdi. Öte yandan önce bir bacak ameliyat edilir, ağrı ve sızı çok olur, estetik olarak çok yerde kesik ve dikiş olduğundan operasyon sonrası görüntü oldukça çirkin olurdu. Ayrıca açık cerrahiyle yapılan ameliyat sonrası varisin tekrarlama olasılığı daha yüksekti. Clarivein yöntemiyle hastanın iki bacağında sorun varsa aynı seansta düzeltilebiliyor, artık hasta hasta olmaktan çıktığı gibi bacakları estetik olarak güzel bir görüntüye sahip oluyor.

Doktora erken başvurulması durumunda Clarivein tedavi sonrasında, hastanın varis çorabı kullanmasına gerek kalmadığını belirten Bozkurt, hastanın hareketlerinde ve yaşam tarzında herhangi bir kısıtlama olmadığını kaydetti.

VARİSTEN KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER

Bozkurt, damarlarda dıştan görünen şişkinlik ve morluk olmadığı sürece insanların varis olabileceği ihtimalini aklına getirmediğine işaret ederek, ''Ancak gün boyu çalışıp akşam eve geldiğinizde bacaklarda belirgin olarak ortaya çıkan ağrı varsa, yürümek çok acı veriyorsa, ayak bileklerdeki şişkinlik, çorap lastiklerinin bacakta tutunduğu yerde derin lastik izleri varsa bunlar varis için belirti olabilir'' dedi.

Kişinin, öncelikle ailede genetik olarak varis olması durumunda risk altında olduğunu vurgulayan Bozkurt, şu tavsiyelerde bulundu:

''Oturarak çalışıyorsanız saatte bir kalkıp gezinin. Uzun süre hareketsiz kalmayın. Dar giysiler giymekten kaçının. Beslenmenize bir uzmandan bilgi alarak dikkat edin. Yaşınız ve boyunuza orantılı kiloda olun. Yazın sıcak günlerde bacaklarınızı soğuk su ile yıkatın. Geceleri ayaklarınızı 5-10 santimetre yukarıda tutarak uyuyun.''

Editör: TE Bilisim