TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'nde (TÜRKPA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gözlemci statüsü verilmesi konusunda adım atılmasının zamanı geldiğini söyledi.

TÜRKPA 5. Genel Kurulu için Bakü'de bulunan Çiçek, Asamble Konseyi'nin açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasına Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskınla ilgili bilgi vererek başlayan Çiçek, yaşananların "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Çiçek, rehin tutulan Türk vatandaşlarının bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.
Azerbaycan'da kendisini evinde gibi hissettiğini söyleyen Çiçek, Bakü'yü Ankara'dan, Bişkek'ten ve Astana'dan ayırmadıklarını ve hepsini kendi öz vatanları saydıklarını ifade etti.

Kazakistan'ın, Kırgızistan'ın ve Azerbaycan'ın bir köyündeki çocukla Türkiye'nin bir köyündeki çocuğa aynı gözle baktıklarını dile getiren Çiçek, "Çocuklarımıza, tüm Türk dünyasının çocuklarına, tüm dünya çocuklarına aydınlık bir gelecek bırakmak istiyoruz" diye konuştu.

TÜRKPA üyesi ülkeler arasındaki fiziki mesafelere aldanmamak gerektiğini vurgulayan Çiçek, ortak dil, din, tarih, kültür ve müşterek değerlere dayanan kardeşlik bağlarının çok güçlü olduğunu kaydetti.

Çiçek, Türkiye'nin dönem başkanlığında tüm TÜRKPA üyesi ülkelerin katkılarıyla faaliyetlerini nicelik ve nitelik olarak genişlettiklerini anlatarak, bu kuruma verdikleri önceliğin ve önemin karşılığını artan başarılarla ve somut ilerlemelerle görmeyi arzu ettiklerini söyledi.

"TÜRKPA'NIN KKTC KONUSUNDA ADIM ATMASININ ZAMANI GELDİ"

Türkmenistan ve Özbekistan'ın davet edilmelerine rağmen TÜRKPA'ya üye olmadıklarına dikkati çeken Çiçek, üye olmak isteyen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TÜRKPA üyesi bazı kardeş ülkeler tarafından gözlemci olarak bile kabul edilmek istenmemesinin üzüntü verici olduğunu kaydetti.

Çiçek şöyle devam etti:

"Kıbrıs Türklerinin yaşadığı haksızlıklar ve hukuka aykırı bir şekilde maruz kaldığı ambargo sürmektedir. Geçen sene Ankara'da yapılan Genel Kurulda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisine en azından gözlemci üyelik statüsünün tanınmasına ilişkin beklentimi dile getirmiştim. Genel Kuruldan hemen sonra da konunun bu Genel Kurula kadar çözülmesi konusundaki beklentimi bir mektupla sizlere ilettim ve konunun çözümü için çeşitli platformlarda girişimlerde bulundum. Ne yazık ki Bakü'de yapılmakta olan bu Genel Kurula büyük bir kalp ve hayal kırıklığı, ruhi inkisar ve yürek burukluğu içerisinde geldim. Birazcık beni tanıyanlar Kıbrıs Türklerinin yaşadıkları sorunlarının çözümüne ne kadar önem verdiğimi bilirler. Canımız, kanımız, özüyle sözüyle Türk olan Kıbrıslı kardeşlerim tüm haksızlıklara ve tecride rağmen mücadelelerine devam ediyorlar. Kıbrıslı Türklerine desteğimizin bir nişanesi olarak KKTC Cumhuriyet Meclisine gözlemci üyelik statüsü tanımasından sarfı nazar edilmesinin bizleri nasıl üzdüğünü anlatamam. Bu konuya bir çözüm bulunamaması bizleri yürekten yaralamaktadır. TÜRKPA'nın KKTC'ye gözlemci statüsünün verilmesi konusundaki gerekli kararı tez zamanda alacağını ümit ediyorum. Bu konuda birlik olamayacaksak hangi konuda olacağız."

KKTC'nin İslam İş Birliği Teşkilatı ve İslam İş Birliği Teşkilatı Parlamento Birliği, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı'nda gözlemci üye olduğunu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi toplantılarına doğrudan katıldığını hatırlatan Çiçek, "Artık TÜRKPA'nın da bu yönde bir adım atmasının zamanı gelmiştir" dedi.

DÖNEM BAŞKANLIĞI AZERBAYCAN'DA

Açılış konuşmasının ardından TÜRKPA dönem başkanlığını Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Esedov'a devreden Çiçek, Türkiye'nin dönem başkanlığı faaliyetlerine yönelik bilgi verdi.
TÜRKPA 5. Genel Kurulu için Bakü'de bulunan Çiçek, Kazakistan Meclis Başkanı Kabibulla Dzhakupov ve Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Jeenbekov, merhum Cumhrubaşkanı Haydar Aliyev'in mezarını ve Bakü Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret etti.

Daha sonra Bakü Türk Şehitliğini ziyaret eden Çiçek, Anıta çelenk bıraktı, şehitliğin anı defterine duygularını yazdı.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın üye olduğu TÜRKPA'nın 5. Genel Kurulu yarın da devam edecek. 
Editör: TE Bilisim