Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten'in katılım müzakerelerinde 2 yeni fasıl açılması talebine büyük destek geldi.

Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan taslak Türkiye raporu, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde tartışıldı.

AP'deki siyasi grupların sözcüleri ve oturumda konuşan milletvekillerinin çoğu, rapordaki 23 ve 24. fasıllar olan yargı ve temel haklar ile adalet, özgürlük ve güvenliğin müzakerelere açılması çağrısına katıldıklarını bildirdi.

Dış İlişkiler Komitesi üyeleri Paris'te PKK'lı 3 kadının öldürüldüğü saldırının 'provokasyon'' olduğunda birleşirken bunun Kürt meselesine çözüm çabalarını olumsuz etkilememesi temennisinde bulundu.

AB Komisyonu adına konuşan Türkiye Masası Başkanı Jean-Christoph Filori de ''Paris'teki cinayetler gibi şiddet olaylarının, başlayan diyalog sürecini bitirmesine izin vermemeliyiz'' dedi.

AP Türkiye taslak raporunda, yeni anayasayı hazırlama kararlılığı ve bu süreçte katılımcılığa verilen önem nedeniyle TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu övülerek, çalışmaların AB değerleriyle uyumlu şekilde ilerletilmesi çağrısı yapılıyor.

Taslak raporda, yeni anayasanın güçler ayrılığı, yeterli denge ve fren sistemi, din, devlet ve toplum işlerinin ayrılması, vatandaşların temel haklarını güvence altına alan kapsayıcı bir yönetim modeli ve kapsayıcı bir vatandaşlık tanımı ilkelerine uygun hazırlanmasının önemi vurgulanıyor.

AP Türkiye raporunda 3. yargı paketinden memnuniyet duyulduğu belirtilirken, reformların sürdürülmesi ve ''4. yargı paketinin Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki yoruma açık suç tanımları, ifade özgürlüğü, uzun tutukluluk süreleri ve sanık hakları'' gibi alanlarda iyileştirmeler getirmesi isteniyor.

İfade özgürlüğü ve çoğulcu medyanın temel Avrupa değerleri olduğu belirtilen raporda, doğru işleyen bir demokrasi için muhalif görüşlerin de dile getirilebildiği gerçek ifade özgürlüğünün vazgeçilmez olduğu ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim