Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 24. dönem 5. yasama yılına bugün başladı.

TBMM Genel Kurulu sıralarına birleşim başlamadan önce Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşma metninin yer aldığı kitapçık ve çiçekler konuldu. Genel Kurul'a önce Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Bakanlar Kurulu üyeleri geldi, hemen ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geldi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Genel Kurul'a gelmedi. HDP'li milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ile Adil Zozani, HDP Grubu'nun ön sıralarında oturdu.

Meclis'in açılışına; Genelkurmay Bakanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, YSK Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başdenetçi Nihat Ömeroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, bürokratlar, eski milletvekilleri, meslek odaları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Aralarında ABD geçici Maslahatgüzarı Ross Wilson'un da yer aldığı yabancı misyon şefleri de Erdoğan'ın konuşmasını izledi, kendileri için çeviri yapıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yönettiği birleşimde; Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlık Divanı'nın arkasındaki kapıdan salona girdi. Erdoğan'a TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı eşlik etti. Bahçekapılı, Erdoğan'ın konuşmasını komisyon sırasında oturarak izledi.

Erdoğan, “Cumhurbaşkanı” sıfatıyla ilk kez yasama yılı açış konuşması yaptı. Erdoğan, 50 dakika süren konuşmasını önündeki yazılı metin yerine, promtere bakarak yaptı. TBMM Genel Kurulu'nda, ilk kez bir Cumhurbaşkanı için promter kullanıldı. Meclis'te son olarak ABD Başkanı Barack Obama için promter kullanılmıştı.

Erdoğan'ı; Genel Kurul'a gelişinde AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlarken, CHP ve MHP liderleri ile milletvekilleri, HDP Grubu ayağa kalkarak karşıladı. Bu sırada bazı CHP milletvekillerinin ise ayağa kalkmadığı görüldü. AK Parti'li milletvekilleri Erdoğan'ın konuşmasını sık sık alkışlarken, muhalefet milletvekilleri ise alkışlamadı. CHP'lilerin, Erdoğan'ın konuşmasının bitiminde Genel Kurul'dan ayrılırken ayağa kalkmadığı görüldü. Bazı CHP'li milletvekilleri ise Erdoğan'ın konuşmasını sürdürürken kulise çıktı. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, Erdoğan'ın konuşmasını bitimine kadar izledi. Milletvekilleri, Erdoğan'ın konuşmasını 30 sayfalık kitapçıktan takip etti.

Öte yandan, Meclis'te Cumhurbaşkanlığı korumaları ile Meclis polisi arasında tartışma yaşandı. Cumhurbaşkanlığı korumaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından şeref kapısından içeriye girmek istedi. Buna, Meclis polisi engel oldu. Bu sırada kapı önünde gerginlik yaşandı.

ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin 24. Dönem, 5. Yasama Yılı'nın açılışı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Yeni Türkiye'de, yeni bir siyaset artık kaçınılmazdır. Şiddetin, terörün, silahların ve sokak eylemlerinin gölgesinde değil; istismarın peşinde değil; Türkiye'yi büyütmenin ve kalkındırmanın mücadelesinde bir siyaset, Türkiye'yi uçuracaktır” dedi.

Türkiye'nin, iç çekişmeler ve sanal gerilimler nedeniyle, on yıllar boyunca enerjisini kaybettiğini belirten Erdoğan, terör ve terörü besleyen ret, inkar ve asimilasyon politikalarının, ayrımcılık ve ötekileştirmenin, Türkiye'ye ağır bedeller ödettiğini ifade etti.

“Sünni diyerek, Alevi diyerek; Hristiyan, Musevi diyerek; Türk, Kürt, Arap, Gürcü, Laz, Çerkez, Abaza, Roman, Boşnak, Ermeni, Rum, Ezidi, Süryani ve diğerlerini ayrıştırarak; aslında zenginliğimiz olan bu farklılıklar üzerinden gerilim üreterek, on yıllar boyunca Türkiye, enerjisini başka alanlara yoğunlaştırmak zorunda kalmıştır” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

“Yasaklar, kısıtlamalar, değerlerin, inançların, kültürlerin üzerindeki baskılar, toplumu huzursuz etmekten başka hiçbir amaca hizmet etmemiştir. Bölgemizin büyük değişim yaşadığı bir dönemde, dünyanın küresel krizin etkisinde olduğu bir dönemde, Türkiye, kendi özgün ve özgüvenli politikalarıyla, bütün bu krizlerden kazançlı çıkacak tecrübeye sahiptir.

Enerjimizi heba etmek yerine, 2023 hedeflerine; ardından da 2053 ve 2071 hedeflerine yoğunlaştırarak, karşılıklı saygı, hoşgörü ve kardeşlik hukuku içinde geleceğe yürüyeceğiz. Yeni Türkiye'de, yeni bir siyaset artık kaçınılmazdır. Şiddetin, terörün, silahların ve sokak eylemlerinin gölgesinde değil; istismarın peşinde değil; Türkiye'yi büyütmenin ve kalkındırmanın mücadelesinde bir siyaset, Türkiye'yi uçuracaktır. Korkutarak, kutuplaştırarak, kamplaştırarak yapılan değil, kucaklaştıran bir siyaset Türkiye'yi hedefleriyle ve hayalleriyle buluşturacaktır. İktidar da, muhalefet de, böyle bir anlayışla, kader ortaklığı yaparak, ülkenin ve milletin hizmetinde olmak zorundadır.”

TBMM'nin, en başta Genel Kurul Salonu'nda, nezaketi, hoşgörüyü, empatiyi; yumruklaşmayı değil, musafahayı öne çıkararak, vekilliğini yaptığı milletin takdirine mazhar olacağına inandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti'nin 12'inci Cumhurbaşkanı, halkın oylarıyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olarak, Anayasanın çizdiği yetkiler dairesinde, ülkemin ve milletimin hizmetinde olacağımı da burada bir kez daha hatırlatmak isterim. Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı, seçilmiş bir Hükümet, yapıcı bir muhalefet, inşallah, Türkiye'de yeni bir hamle sürecini başlatacak, Yeni Türkiye'yi yeni hedeflerle kucaklaştıracaktır. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Rabbim, ülkemizi, milletimizi, tüm insanlığı hayırlara vasıl etsin. 24'üncü Dönem, 5'inci Yasama Yılı'nın hayırlı olmasını diliyor, emeğiniz, alınteriniz için şimdiden her birinize teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin, tüm İslam dünyasının Kurban Bayramı'nı kutlayarak, bayramın, Türkiye'ye, en çok da yeryüzündeki mazlum ve yoksullara felah getirmesi temennisinde bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Danışma Kurulu önerisi getirildi. Kabul edilen öneriyle, TBMM Genel Kurulu, Kurban Bayramı sonrasında 8 ve 9 Ekim tarihleri arasında çalışmayacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, birleşimi, Irak ve Suriye tezkerelerini görüşmek için yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı. 
Editör: TE Bilisim