Wall Street Journal gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, iki ülke arasında doğal gaz boru hattı inşa etme planlarını gündeme getirdiğini yazdı.

Wall Street Journal Avrupa’nın internet sitesinde yer alan habere göre, İsrail açıklarında bulunan doğal gazın Türkiye’ye ihracatının maliyetinin, Güney Kıbrıs ile kurulacak doğal gaz sıvılaştırma tesisi ile ithalatının maliyetinin 5’te biri (yüzde 80 daha ucuz) olduğu vurgulandı.

İsrail’in eski Türkiye Büyükelçisi Alon Liel, doğal gaz ile ilgili görüşmelerin son birkaç aydır yer aldığını, ancak her iki tarafın da, 2010’da İsrail’in Türk gemisine saldırısı çözülmedikçe, söz konusu görüşmelerden bir netice çıkmayacağının bilincinde olduğunu belirtti.

Liel, “Uzlaşmadan önce dahi, Türkiye üzerinden doğal gaz ihracatı görüşülmekteydi. Uzlaşı sağlandığına göre şimdi bu gerçekleşebilir” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, 2010’da İsrail askerlerinin Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmaya çalışan Mavi Marmara gemisine saldırıdan dolayı Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilemesinin önemli nedenlerinden birinin de doğal gaz ile alakalı olduğu belirtildi.

Makalede, son yıllarda İsrail açıklarında keşfedilen doğal gazın Türkiye’ye kadar inşa edilecek doğal gaz boru hattı ile ihraç edilmesinin, söz konusu doğal gazın en ucuz ihraç yöntemi olduğu vurgulandı. İsrailli bir analist, söz konusu altyapının yıllık 4 milyar dolarlık bir ticaret antlaşmalarının imzalanmasını getirebileceğini kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta mali krizin başlamasıyla Türkiye’nin ticaret açısından İsrail için daha cazip hale geldiği kaydedilen haberde, bunun İsrail ile Güney Kıbrıs’ın Akdeniz’de doğal gaz çıkarma ve doğal gaz sıvılaştırma tesisi kurma planlarını geri plana ittiği belirtildi.

Türkiye’nin enerji ihtiyacının 2025’de bugünkü ihtiyacının iki katı olacağı belirtilen haberde, inşa edilecek bir boru hattının hem Türkiye’nin doğal gaz satın aldığı ülkeleri çoğaltacağı hem de elektrik fiyatlarının ucuzlamasını getirebileceği kaydedildi.

Uzun vadede ise Akdeniz’deki doğal gaz kaynakların, Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasında inşa etmeyi planladığı boru hattını da besleyebileceği belirtildi.

Haberde her iki ülke yetkililerinin, ilişkilerin normalleşmesiyle doğal gazın masaya yatırılabileceği mesajı verdiği kaydedildi.

Türkiye’den bir üst düzey yetkilisinin “İsrail, bizim talep ettiğimiz şartlarda özür dilemeyi kabul etti. Bu konuda prensipli bir tavır sergiledik…Şimdi normalleşmenin sağlanması ile İsrail’den çıkacak doğal gazın Türkiye’ye tahliyesi çok hesaplı bir tercih olacaktır” dediği belirtildi.

İsrailli bir yetkilinin ise, “(Yakınlaşma) daha somut bir şekle dönüştürülebilirse, enerji de dahil işbirliği için pek çok alan mevcut, fakat henüz oraya erişemedik” dediği kaydedildi.

İsrail’in doğal gazdan yıllık gelirinin 3-4 milyar dolar arasında olduğunu hesaplayan İsrailli enerji uzmanı Amit Mor da, İsrail gazının boru hattı ile Türkiye’ye ihraç edilmesinin maliyetinin, Güney Kıbrıs ile birlikte doğal gaz sıvılaştırma tesisi ile ihraç etmeye maliyetinin beşte biri kadar olduğunu vurguladı.

Eko Enerji Danışmanlık Firmasının Genel Müdürü Mor, “İsrail açısından Türkiye’ye ihraç etmek en tasarruflu seçenektir. Doğal gazın erken bir zamanda ihracı için de çok talep var.” 
Editör: TE Bilisim