Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 4. Zirvesi'nin ardından yayımlanan ortak bildiride, Kıbrıs'ta kapsamlı müzakere sürecinin yeniden başlamasının memnuniyetle karşılandığına yer verilirken, Ukrayna'daki gerilimin düşürülmesi ve Yukarı Karabağ ihtilafının çözüme kavuşturulması çağrısında bulunuldu.

"Turizm alanında işbirliği" temalı Türk Konseyi 4. Zirvesi'nin ardından, ortak bildiri yayımlandı.

Zirveya katılan devlet başkanlarının, turizm sektöründe artan işbirliğinin sadece üye ülkelerin değil üçüncü tarafların da bölgeye ilgisinin canlandırılmasına hizmet edeceğini vurguladıkları bildiride, "Turizm Alanında Orta İşbirliği Protokolü"nün üye ülkelerin turizm bakanları tarafından imzalanmasının ve "Ortak Turizm İş Birliği"nin kurulması kararının memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

"TÜRK KONSEYİ-MODERN İPEK YOLU"

"Türk Konseyi-Modern İpek Yolu" adında ortak bir tur programı düzenlenmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği bildiride, söz konusu tur programının güzergahlarını belirlemek amacıyla 2015 yılı boyunca üye ülkelere ziyaretler düzenlemek için Kazakistan'ın koordinatörlüğünde bir Görev Gücü kurulacağı ve üye ülke kamu ve özel kurumlarının ortak gezi programının gerçekleştirilmesi ve tanıtımı için gerekli tedbirleri alacağı aktarıldı.

"Ekonomi Alanında İşbirliği" başlıklı bölümde, Türkiye tarafından diğer üye ülkeler için turizm eğitim programları düzenlenmesinin memnuniyetle karşılandığına değinildi.

Bildiride, liderler, "Türk Konseyi'nin ilgili çalışma gruplarına özel sektörün aktif katılımını desteklediklerini, 19 Şubat 2014 tarihinde İstanbul'da Türk İş Konseyi ve İş Forumu'nun ikinci toplantılarının gerçekleştirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve Türk İş Konseyi'nin toplantılarının düzenli olarak yapılması çağrısında bulunduklarını, Kazakistan'ın Astana EXPO 2017'de 'Geleceğin Enerjisi' temalı bir Uluslararası İhtisas Sergisi" düzenleme yönündeki çabalarına verdikleri desteğin altını çizerek katılımlarını teyit ettiklerini ve Ulaştırma Alanında Koordinasyon Konseyi'nin kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını" kaydettiler.

DIŞ POLİTİKA VE GÜVENLİK KONULARINDA İŞBİRLİĞİ-

Bildiride, Dönem Başkanı'nın himayesinde dışişleri bakanları düzeyinde düzenli istişareler yoluyla ortak çıkarları ilgilendiren uluslararası konularda yakın koordinasyon ve işbirliği içinde çalışmaya duyulan ihtiyaca vurgu yapılarak, üye ülkelerin başta BM olmak üzere, uluslararası örgütlerdeki adaylıklarına destek çağrısında bulunuldu.

Tarafların, Türk Konseyi ile bölgesel ve uluslararası örgütler arasında daha fazla etkileşimi teşvik ettiklerine yer verilen açıklamada, BM Genel Kurulu'nda gözlemci statüsü alınabilmesi için birlikte hareket etmenin ve işbirliğinin önemi ve Sekretarya'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'na gözlemci statüsü için resmi başvurusunu destekledikleri aktarıldı.

Bildiride, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Yukarı Karabağ ihtilafının Azerbaycan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası tanınmış sınırlarının dokunulmazlığı temelinde çözüme kavuşturulmasının önemi yinelendi. Bildiride, şunlar kaydedildi:

"Devlet Başkanları, Kıbrıs'ta kapsamlı müzakere sürecinin 11 Şubat 2014 tarihinde yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını ve BM himayesinde adadaki iki halkın siyasi eşitliğine dayanarak müzakere edilmiş ve karşılıklı mutabık kalınmış bir çözüme desteklerini teyit ettiklerini ve Kıbrıs'ta eşit ve kurucu ortak olan, huzurlu, güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olmayı arzulayan Kıbrıs Türk halkı ile dayanışmalarını dile getirdiklerini ifade etmişlerdir."

Bildiride, bütün taraflara, diyalog ve uzlaşıyı teşvik etmek suretiyle Ukrayna'daki gerilimin düşürülmesine ve sorunun barışçıl yollardan çözümüne katkı sağlanması çağrısında bulunuldu. Metinde, "Türk tarafı, tarihsel olarak Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olarak bilinen Kırım Tatarlarının durumuna ilişkin son dönemdeki çabaları ve gerçekleştirdiği temaslar hakkında Türk Konseyi'ni bilgilendirmiştir" denildi.

TOPLUMSAL VE İNSANİ İLİŞKİLER ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Devlet Başkanları, Issık Gölü'nde 8-14 Eylül'de Kırgızistan hükümeti ve Türk Konseyi Sekretaryası'nın ortaklaşa düzenleyeceği Birinci Göçebe Oyunları'na desteklerini beyan ederken, 2015 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde Birinci Türk Üniversite Oyunların yapılacağı bildirdi.

Bildiride, Türk Dili Konuşan Ülkeler Yazarlar Birliği'nin, TÜRKSOY tarafından 18 Şubat 2014 tarihinde kurulmasının takdirle karşılandığı aktarıldı.

Bildirinin, "Toplumsal ve insani ilişkiler alanında işbirliği" başlığı altında, şunlar yer aldı:

"Devlet Başkanları, Türk destanlarının ortak unsurları ve zengin tarihinin yanı sıra Türk halklarının zengin mutfak kültürünü korumak amacıyla UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine çok uluslu ortak adaylık başvuruları yoluyla ortak çaba gösterme konusunda anlaştıklarını, Türkiye'nin, Birinci Türk Dünyası Üniversite Oyunlarına ev sahipliği yapma girişimini memnuniyetle karşıladıklarını ve oyunların 2015 yılında düzenlenmesi için üye ülke ilgili makamlarını azami seviyede işbirliği yapmaya teşvik ettiklerini ifade etmişlerdir.

Türk tarihi ve edebiyatı üzerine ortak ders kitapları hazırlanması dahil olmak üzere, eğitim alanında geliştirilmiş işbirliği gündemini ilerletmek için gerekli adımların atılmasının öneminin ifade edildiği bildiride, eğitim kurumlarında üye ülkelerin birbirlerinin dillerini seçmeli ders olarak öğretilmesinin teşvik edildiği belirtildi.

Bildiride, Türk Üniversiteler Birliği'nin ilk genel kurulunun dönem başkanı olan Atatürk Üniversitesi tarafından Ekim 2014'te düzenlenmesinin desteklendiği belirtildi. Bildiride, "Ortak Eğitim Televizyonu" kurulması amacıyla yürütülen çalışmaların devam ettirilmesi talimatının verildiği de kaydedildi.

"Bölgesel Diaspora Merkezleri"nin kurulmasının teşvik edildiğine yer verilen açıklamada, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Türk dili konuşan diğer ülke ve topluluklarla kültürel, dilsel, sosyal ve insani temas ve bağların geliştirilmesine verilen önem vurgulandı. 
Editör: TE Bilisim