TC Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Türkiye, bugün çok daha demokratik, çok daha şeffaf ve çok daha özgüveni olan bir ülkedir” dedi.

Bakan Bağış, Çırağan Kempinski Hotel’de düzenlenen “Gelecek için liderlik” konulu yemekli toplantıda yabancı konuklara hitaben yaptığı konuşmada Türkiye-AB ilişkileri ve güncel konulara değindi.

Dünyanın birçok ülkesinden misafirleri İstanbul’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Bağış, 2020 olimpiyatlarına aday olan İstanbul’a destek olunmasını istedi.
İstanbul’u medeniyetlerin beşiği ve imparatorlukların başkenti olarak tanımlayan Bağış, İstanbul ile birlikte Türkiye’nin de her geçen gün geliştiğini belirtti.

Türkiye’de son yıllarda birçok alanda yapılan açılımlara değinen Bağış, “Türkiye değişiyor, Türkiye en iyisi için değişiyor” diye konuştu.

AB’ye üyelik çalışmalarının değişim sürecinde önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Bağış, “Türkiye, bugün çok daha demokratik, çok daha şeffaf ve çok daha özgüveni olan bir ülkedir” dedi.

Türkiye’nin terör belasından kurtulduğunu, birçok alanda büyük projeleri hayata geçirdiğini, işsizliği tek rakama düşürdüğünü anlatan Bağış, şunları belirtti: “Türkiye, AB’de en genç nüfusa sahip ülkelerden biridir. Bu da dinamizmi ve ekonomik büyümenin süreceğini gösteriyor. 2013’ün ilk çeyreğinde AB’nin büyüme hızı negatif iken Türkiye yüzde 3 oranında büyüdü.”

TAKSİM GEZİ PARKI EYLEMLERİ VE AP’NİN KARARI

Bakan Bağış, Taksim Gezi Parkı eylemlerinin, her şeyin iyi gittiği bir döneme denk gelmesine dikkati çekti ve eylemleri çok yönlü ve yakından inceleyeceklerini söyledi.

Türkiye’ye karşı kampanyanın altı ay önce terör örgütü PKK’nın sınır dışına çıkacağını açıklamasının ardından başladığını anlatan Bağış, “Kim olduğunu bilmiyorum, kimseleri de işaret etmiyorum. Ancak, Türkiye’nin terör sorununu çözmesinden mutlu olmayanlar vardı” diye konuştu.

Eylemcileri temsilen çeşitli gruplarla görüşmeler yapıldığını hatırlatan Bağış, ancak buna rağmen Avrupa Parlamentosu’nun (AP) diyalog çağrısında bulunmasını ve Almanya gibi bazı üyelerin yeni fasılların açılmasını ertelemeyi komisyona önermesini eleştirdi.

Avrupa’nın birçok kentinde de benzer eylemler yapıldığına değinen Bağış, “Avrupa Parlamentosu’nda, Komisyon’da ve Konsey’de bu ülkelerle ilişkileri dondurmaktan bahsedilmiyor” ifadesini kullandı.

Benzer durumlar Türkiye için de geçerli olduğunda AB’nin farklı bir tutum sergilediğini belirten Bağış, ”İlişkileri dondurmaya yönelik herhangi bir girişim, dönüşü olmayan bir nokta olabilir. Türkiye diğer seçeneklere bakmaya zorlanır” diye konuştu.

Türkiye’nin her zaman medeniyetler, kültürler, kıtalar arasında köprü işlevi gördüğünü ifade eden Bağış, şu anda da yapılanın köprülerin ayaklarını güçlendirmek olduğunu söyledi.

Doğu, batı, kuzey ve güneyin birleştiğini anlatan Bağış, “Türkiye’yi bunlardan birini diğerine tercih etmeye zorlamak büyük yanlış olur” dedi ve Türkiye’nin uluslararası barış projesinin bir parçası olduğuna dikkati çekti.

Bakan Bağış, AB’yi insanlık tarihinin en büyük projesi olarak tanımladı, Türkiye’nin katılmasıyla AB’nin küresel bir konuma geleceğini söyledi.

AP’nin diğer yandan 23 ve 24. fasılların açılmasını tavsiye ettiğini hatırlatan Bağış, Türkiye’yi ödevini yapmadığı için eleştiren AB’nin, ödevin ne olduğunu söylemediğine dikkati çekti.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) , Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde bazı fasılların açılmasını engellediğini de hatırlatan Bağış, üye diğer 26 ülkenin bu durum karşısında bir şey yapamadığını söyledi.

AB’nin ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75’inin Türkiye’nin komşu olduğu coğrafyada yer aldığına ve enerji projelerinde Türkiye ile işbirliğinin zorunluluğuna dikkati çeken Bağış, enerjiyle ilgili faslın engellenmesinin ne AB’nin ne Türkiye’nin ne de GKRY’nin yararına olduğunu bildirdi.

Bakan Bağış, Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu ve ekonomisinin büyümeye devam edeceğini belirtti ve yabancı konuklara hitaben, “Türkiye’de yatırım yapmak için doğru zaman” ifadesini kullandı. 
Editör: TE Bilisim