İsveçli bilim adamları, Parkinson hastalığının beyinde neden olduğu hasarın kök hücre tedavisiyle giderilebileceğini ortaya çıkardı.

Lund Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, kök hücrenin Parkinson hastaları için umut kaynağı olabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, farelerde Parkinson hastalığına benzer bir durum ortaya çıkarmak için hayvanların beyninde hareketlerin kontrol edilmesini sağlayan dopamin maddesini üreten nöronları yok etti. İnsan embriyosundan alınan kök hücreleri dopamin üreten nöronlara dönüştüren araştırmacılar, daha sonra bu nöronları farelerin beynine enjekte etti. Kök hücrelerin, farelerin beyninde meydana gelen hasarı büyük ölçüde giderdiği belirlendi.

Araştırmayı yöneten Doç. Dr. Malin Palmar, kök hücre tedavisinin 2017 yılından itibaren insanlar üzerinde denenmeye başlanacağını söyledi.

Daha önce benzeri bir yöntem, birkaç hasta üzerinde denenmişti. Kürtajla alınan fetüslerden elde edilen beyin dokularının kullanıldığı deney, karmaşık sonuçlar nedeniyle yarıda bırakılmıştı. Ancak fetüslerden alınan beyin hücrelerinin enjekte edildiği hastaların üçte birinde, beyin hasarının belirli bir orana kadar iyileştiği kaydedilmişti.

Embriyodan alınan hücrelerin daha kullanışlı olduğuna dikkati çeken Palmar, bu hücrelerin laboratuvarda daha kolay büyüdüğünü ve nakle yetecek sayıda hücrenin çok daha kısa sürede elde edilebildiğini vurguladı.

Bilim dünyasında Parkinson hastalığının tedavisi için "çığır açan" bir gelişme olarak büyük heyecan uyandıran araştırma, "Stell Cell" dergisinde yayımlandı.

İlk kez 1817 yılında James Parkinson tarafından ortaya çıkarılan hastalığa, beyinde hareketlerin kontrol edilmesini sağlayan dopamin maddesini üreten sinir hücrelerinin kaybı neden oluyor. Beynin koordine hareketleri düzenleyen alanlarında hasara neden olan Parkinson hastalığı, titreme, kaslarda sertleşme ve hareketlerin yavaşlaması gibi belirtiler gösteriyor. Sadece ilerlemesi yavaşlatılabilen hastalığın henüz tedavisi bulunmuyor. 
Editör: TE Bilisim