Yüzbinlerce kişinin katıldığı Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında mesajı okunan Abdullah Öcalan, PKK’ya “Silahları bırakın, sınırdışına çıkın” çağrısı yaptı.



Günler öncesinden başlayan Nevruz kutlamalarının finali bugün Diyarbakır’da yapılıyor.

Bağlar ilçesinde yapılan Nevruz kutlamaları, yaklaşık 30 yıldır süren terör sorununun çözümü konusundaki en kritik Nevruz olma özelliği taşıyor.

Farklı isimlerden oluşan BDP heyeti, bugüne kadar üç kez İmralı’ya giderek Abdullah Öcalan’la görüşmelerde bulunmuştu.



Abdullah Öcalan; BDP, Kandil ve örgütün Avrupa kanadına yönelik mektuplar kaleme almıştı. Öcalan’ın yazdığı mektuplar muhataplarına ulaştırılmıştı.

Terör sorununun çözümü için bu gelişmeler yaşanırken; PKK, aylardır elinde tuttuğu 8 kamu görevlisini serbest bırakmıştı.

Abdullah Öcalan, mektuplara gelen cevapların kendisine iletilmesinden sonra Nevruz’da tarihi bir çağrı yapacağını açıklamıştı.

NEVRUZ ALANINA AKIN
Sabahın erken saatlerinde onbinlerce kişi, tarihi Nevruz kutlamasına katılmak için kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla etkinliğin yapılacağı "Nevruz Parkı"na geldi.

Nevruz alanına giden trafiğin kilitlenmesi üzerine vatandaşlar araçlardan inerek alana yürüyerek ulaşmaya çalıştı.

Grupların alana girişi sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi, vatandaşların geçişi sırasında polise destek verdi.

Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş-çıkışlar zabıta ekiplerince de denetlendi.



MİLLETVEKİLLERİ YÖRESEL KIYAFETLE GELDİ
Öğle saatlerine doğru BDP milletvekilleri de yüzbinlerce kişinin toplandığı Nevruz alanına geldi.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile aralarında milletvekilleri Leyla Zana, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Esat Canan, İdris Baluken, Sırrı Sakık, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Adil Kurt, Özdal Üçer, Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora ile BDP'li belediye başkanlarının da bulduğu çok sayıda kişi protokoldeki yerlerini aldı. Bazı BDP milletvekillerinin yöresel kıyafetler giydiği görüldü.

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve yeğenleri de protokolde kendilerine ayrılan yerlere oturdu.

ABD’nin Adana Başkonsolosu John Espinoza ve şarkıcılar Suavi, Nihat Doğan ve Ayşe Özyılmazel de protokolde hazır bulundu.

Öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Fransa'da hayatını kaybeden Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ve işadamı Osman Kavala da etkinliği izlemek için alana geldi.

NEVRUZ ATEŞİ YANDI
Sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran yüzbinlerce kişi, şarkı ve türküler eşliğinde halay çekti.

Saat 12.00 sıralarında BDP Eşbaşkanı ve milletvekilleri ile DTK Eşbaşkanları Nevruz ateşini yaktı. Ateşin yakılmasının ardından Nevruz alanındaki coşku giderek arttı.

Alanda kurulan sahneye Karadenizli şarkıcı Kazım Koyuncu'nun kardeşi Niyazi Koyuncu da çıkarak kısa bir dinleti verdi.

'SİLAHI BIRAKIN, SINIRDIŞINA ÇIKIN'
BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları tek tek sahneye çağrıldı.

Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder kürsüye geldi.

Pervin Buldan, ilk olarak Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe okudu. Daha sonra ise Sırrı Süreyya Önder, aynı mesajı Türkçe seslendirdi.

PKK'ya silah bırakma çağrısı yapan Öcalan, örgüte “Sınırdışına çekilin” dedi.

"Artık siyaset dönemi" diyen Öcalan'ın mesajından öne çıkanlar şöyle:

"Mazlumların özgürlükleri ve Nevruz’u kutlu olsun. Bütün kardeş halklara selam olsun. Halkların en eskilerinden olan Kürtlere selam olsun.

Hak ve hukuku içermeyen düzen inşaa edilmeye çalışılmıştır. Baskıcı ve inkarcı anlayışlar artık miadını doldurmuştur. Ortadoğu halkları artık uyanıyor. Meydanları dolduran halk barış diyor, kardeşlik diyor, çözüm istiyor. Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine mezhebe karşı olamaz. Bizim kavgamız her türlü baskı ve ezilmeye karşı olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır.

Bugün yeni bir Türkiye’ye yeni bir Ortadoğu’ya ve yeni bir geleceğe uyanıyoruz. Bugün yeni bir dönem başlıyor. Demokratik sürecine kapı açılıyor. Büyük bedeller ödedik, helal olsun. Bu fedakarlıkların, mücadelelerin hiçbiri boşa gitmedi. Kürtler kimliğini yeniden kazandı, kutlu olsun.

Artık silahlar sussun, fikirler konuşsun noktasına geldik. Akan kan, insandan, bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben bu çağrıma kulak veren milyonların şahitliğinde diyorum ki, yeni bir dönem başlıyor; silah değil, siyaset öne çıkıyor.

Yine diyorum ki, silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır."

Mesaj okunurken ekrandan Abdullah Öcalan'ın görüntüleri de yansıtıldı. 
Editör: TE Bilisim