Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurşen Yüksel, "Yaz aylarında kontak lens kullanan kişilerde kuru göz hastalığı alevleniyor" dedi.
Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süre klimalı ortamlarda bulunmanın göz sağlığı için olumsuz sonuçlar doğurabildiğini belirterek, gözün yapısı gereği ıslak olması gerektiğini söyledi.

Kitap okurken, bilgisayara bakarken veya televizyon izlerken göz kırpma sayısında azalma meydana geldiğini ifade eden Yüksel, bu nedenle göz yaşı filminin düzgün bir şekilde oluşmaması nedeniyle yanma, batma ve kızarıklık gibi şikayetlerin ortaya çıktığını kaydetti.

Prof. Dr. Yüksel, kontak lenslerin de göz yaşını kullandığını dile getirerek, "Yaz aylarında kontak lens kullanan kişilerde kuru göz hastalığı alevleniyor" diye konuştu.

Lenslerin yumuşaklığını koruyabilmesi için göz yaşına ihtiyaç duyduğunu belirten Yüksel, "Yaz aylarında ofiste klimalı ortamlarda daha fazla bulunduğu için uzun süre kontak lens takıldığında şikayet artıyor. Bu tip şikayatleri olan kişiler, ek olarak günde 3-4 kez yapay göz yaşı damlaları kullanmalılar" şeklinde konuştu.

"GÖZ KIRPMA REFLEKSİ DÜZENLİ OLARAK YAPILMALI"

Yüksel, kontak lens kullanmayan insanlarda bile çalışma ofislerindeki klimalı ortamlardan olumsuz etkilendiğine vurgu yaptı.

Lensin, kuruyan gözde kıvrılarak farklı bir lokasyona göçtüğünü anlatan Yüksel, şunları söyledi:

"Bu durum göze zarar verebilir. Lensin kıvrılarak üst lokasyona göçmesi kornea tabakasını çizilebilir. Lens, korneanın üzerine yerleşiyor, bu tabakanın üzerinde kuruluğa bağlı epitel dökülmesi daha sonra da kornea enfeksiyonları oluşabilir. Bu durum, korneada istemediğimiz sorunlar ortaya çıkarıp bunlar kalıcı korneal patolojilerin sebebi olabilir. Kontak lensin gözde durabilmesi için göz kırpmalarımızı düzenli olarak yapmak lazım."

Editör: TE Bilisim