Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman, kanser hücrelerinin tedavisinde etkili olabilecek etken madde geliştirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Süleyman, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 yıldır kanserin tedavisi için çalıştığını, Atatürk Üniversitesi'nde başladığı çalışmalarına Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde devam ettiğini belirtti.

Kanser tedavisi için birçok deney, bitkiler üzerinde araştırma yaptığını ifade eden Süleyman, şöyle devam etti:

"Hayatım kanser tedavisi için bitkileri araştırmakla geçti. Sonunda bir bitkiye rastladık. 'A' kod adı ile isimlendirdiğimiz bitkiyi araştırdık. Yapılan çalışmalar sonucu izole edilen ve ayrıştırılan maddeleri hayvanlar üzerinde denedik. Yüzde 90'ın üzerinde bir başarı sağladık. Bazı hücrelerde yüzde 100'e varan başarı elde ettik. Farklı dozlarda da denemeler gerçekleştireceğiz. Etkili maddelerden birkaç maddeyi bir arada vererek denemelerimiz olacak. Yapılacak değişik denemeler olacak. Önümüzde önemli bir süreç var."

Araştırdıkları bitkide kanser hücrelerini yok eden, öldüren birden fazla etken madde elde ettiklerini vurgulayan Süleyman, "Çalışmalarımız hayvanlar üzerinde etkili bulundu. Denemelerimizi yurt dışından getirdiğimiz hücre kültürlerinde de denedik. Hücre kültüründe çok etkili olduğu görüldü. Yabancı ülkelerden alınmış kanser hücrelerinde denedik, o kanser hücrelerini tamamen öldürüyor. Böyle bir buluşu gerçekleştirdik ama araştırmalarımız devam ediyor. Adına şu anda ilaç dememiz doğru olmaz. Sadece kanser hücrelerini yüzde 90-100 arasında yok eden bir etken madde elde ettik. Araştırmalarımız titizlikle devam edecek" diye konuştu.

Süleyman, Türk bilim adamlarının başarılı projelere imza atabileceğini, çalışmaya destek verilmesi halinde çok iyi bir sonucun ortaya çıkacağına inandığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim