Gül, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu toplantılarında en ateşli konunun Suriye konusu olacağını belirterek, bütün ülkelerin bu konudaki görüşlerinin burada görüleceğini kaydetti.

Genel Kurul'a hitabında önemli mesajlar vereceğini dile getiren Gül, Suriye konusunun bütün ülkeler için önemli olduğunu ancak neticelerinin Türkiye'yi doğrudan ilgilendirmesi dolayısıyla söylediklerine en çok dikkat edilecek ülkenin Türkiye olacağını söyledi.

Diğer ülkelerin Suriye'de yaşananların sadece acısını duyabileceğini ve üzülebileceğini ama olup bitenlerin yansımalarının bir çok alanda Türkiye'yi etkileyeceğini dile getiren Gül, bu konuları Genel Kurul'a hitabında dile getireceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasına ilişkin sorular üzerine de Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesinden memnun olacaklarını anlatarak, "Suriye meselesi, kimyasal meselesi değil sadece. Kimyasal silah kullanmasalardı o zaman Suriye'de olup bitenler normal olaylar mıydı?" diye sordu.

Bu çabaların gerçek bir temizliğe netice verip vermeyeceğini takip edeceklerini ifade eden Gül, "Gerçek bir temizlik olmasını çok isteriz" dedi.

Suriye'nin kimyasal silahlarının imhasının düzenlenmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde çıkarılması planlanan karar tasarısını da değerlendiren Gül, BM'deki görüşmelerden önce Lahey'de kimyasal silahlarla ilgili uzmanların, konunun çerçevesini tam olarak çizerek BM'ye göndermesinin gerektiğini ifade etti.

Gül, şunları söyledi:

"Bunun muhakkak çok sıkı sıkıya, temizliğin yapılacağını garanti altına alan, eğer bu yapılmazsa muhakkak yaptırımı olan bir şekilde kaleme alınmış olması gerekir. Yoksa çok yanlış bir anlam çıkar ortaya. Zaten şu anda öyle bir anlam çıkmak üzere. Onun için yapılması gereken, çok kesin bir şekilde kuralları belli ve ne yapılacağı, nasıl yapılacağı, yapılmazsa ne olacağı, bunun çok iyi tespit edildiği bir karar çıkması gerekir."

SINIRLARDAKİ RADİKAL GRUPLAR

Gül, Türkiye-Suriye sınırındaki radikal grupların faaliyetlerine ilişkin soru üzerine de "Bu bizim en büyük kaygılarımızdan birisi" dedi.

Bu nedenle olaylar ilk başladığında bu günleri tahmin ederek Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e sürekli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Bu bir süreçle ortaya çıkar. Bir tarafta haksızlık, zulüm, silah söz konusu olursa ona karşı direnç söz konusu olur. Bu ortamlar olduğu süre için de o ülkede bir grup mücale ederken haksızlığa karşı, kurulu düzene karşı giderek radikalleşir, giderek ekstremleşir. Ondan sonra da onların arasından terörist diyebileceğimiz gruplar çıkar. Başında belki hiçbiri terörist ya da radikal değildi. Ama bu şartlar insanları o noktaya getirdi. Karıncayı ezmeyen insanlar öyle bir noktaya gelirki karşılıklı vahşetin içine girerler."

Olaylar nedeniyle yepyeni yapıların ortaya çıktığını ve birbirleriyle mücadele ettiklerini vurgulayan Gül, "Bizim için bu büyük bir güvenlik tehdididir. Bu birinci derecede bizi ilgilendirir" diye konuştu.

Gül, İran ve Fransa Cumhurbaşkanları ile yapacağı görüşmelere ilişkin de bu görüşmelerde Suriye'nin önemli bir yer tutacağını kaydetti. Gül, "İransız açıkçası Suriye meselelerini konuşmak çok gerçekçi değil. Fransa (BMGK) P5 ülkesi olarak Suriye ile tarihi ilişkileri açısından önemli" dedi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını da değerlendiren Gül, daha önce Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde önemli işler yaptığını hatırlatarak, bir çok olayın Türkiye çevresinde geliştiği için Türkiye'nin tekrar orada bulunmasının yararlı olacağını ve dünya barışına hizmet edeceğini ifade etti. 
Editör: TE Bilisim