Piyanist Fazıl Say "Dini değerleri aşağılama" suçlamasıyla yargılandığı davada 10 ay hapse çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanması geri bıraktı. Yani Fazıl Say, bu cezadan dolayı herhangi bir yaptırım uygulanmayacak ancak aynı suçu tekrar işlerse bu iki ceza birlikte uygulanacak. 1.5 yıla kadar hapis isteniyordu Piyanist Fazıl Say'ın Twitter'da yazdığı bazı cümlelerinde dini değerlere hakaret ettiği iddiasıyla hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından "halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağılamak" suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Say'ın 6 ay'dan 1.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği iddianamede Say'ın yazılarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olmadığı, "dini değerleri aşağılamak kastıyla" yazıldığı belirtilmişti.15 Nisan 2013 - 10:32 Milliyet.com.tr » Gündem» Haber

Fazıl Say'a dini aşağılama cezası
Piyanist Fazıl Say'a 'dini değerlere hakaret etmek ve aşağılamak'tan 10 ay hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.


İyi halden indirim

1 Haziran 2012'den beri devam eden davada bugün karar çıktı. İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Fazıl Say'ın suçunun sabit olduğunu belirterek "halkın bir bölümünün benimsediği dini değerlerini alenen aşağılamak" suçundan 8 ay hapis cezasına çarptırdı. Say bu suçu yayın yolu ile işlediğinden ilgili kanun gereğince cezası yarı oranda artırılarak 12 aya çıkarıldı. Ancak mahkeme, Fazıl Say'ın duruşmalardaki iyi halini dikkate alarak cezayı 10 aya indirdi ve hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Mahkeme, Fazıl Say, müştekilerin 660 lira tutan avukatlık ücretini de ödemesine karar verdi. Say, nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurarak bu karara itiraz edebilir.

Say "Hakaret kastım yok" demişti

İddianame hazırlanırken savcı tarafından ifadesi alınan Fazıl Say, şikayet konusu yazıları kendisinin yazdığını kabul etmiş ancak çoğunun başka kişilerden alıntı olduğunu söylemişti. Say, bu yazılarda aşağılama ve hakaret kastı bulunmadığını da öne sürerek "Tam aksine dini değerleri istismar eden kişilerden rahatsızlığımı belirtmek istedim" diyerek kendini savunmuştu. Say, yazdıklarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu, yazılarından dolayı kamu barışını tehlikeye düşürmediğini de anlatmıştı. 
Editör: TE Bilisim