Eve Dönüş Yasası'nda yapılacak olan düzenlemeyle yasadaki 'suça karışmamış' ifadesi 'hakkında kovuşturma başlamamış' olarak değiştiriliyor.

Çözüm sürecinde çatışmasızlık ve çekilme aşamaları sürerken, yasal düzenlemeler için de ilk adım atılıyor. Eve dönüş yasasında bir dizi esnetme ve genişletme yaşanacak. Buna göre, suça karışmamış örgüt üyelerinin faydalanabildiği yasa, "Haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmayanlar" şeklinde genişletilecek. Böylece çok sayıda örgüt mensubunun eve dönüş yolu açılacak.

Tasarı üzerinde çalışılıyor
Çözüm sürecine paralel olarak TBMM çatısı altında kurulan Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu ile ülkede kalıcı barış ve Kürt sorununun çözümü için önemli adım atılırken, hükümet yasal düzenleme için düğmeye bastı. Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı uzmanlarının yeni bir tasarı üzerinde çalıştığı öğrenildi. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmesi bekleniyor.

Düzenleme ne getiriyor?
Meclis Başkanlığı'na sevk edilecek düzenleme ile Terörle Mücadele Kanunu ile ilgili ceza yasalarında önemli değişiklik getirmesi bekleniyor. Söz konusu düzenleme ile Eve Dönüş Yasası'nın daha somut hale getirilmesi öngörüyor. Halen yürürlükte olan ve etkin pişmanlığı kapsayan Türk Ceza Kanunu'nun 221. maddesi örgüt üyelerinin suça karışmayanlarını kapsıyor. Bir örgüt üyesi hakkında istihbarat raporu bile olsa bu yasadan faydalanamıyordu.

'Kovuşturma yapılmayanlar'

Yeni düzenlemeyle birlikte yasanın kapsamı genişletiliyor. Yasadaki "suça karışmama"nın yerine "hakkında kovuşturma başlatılmamış olanlar" tanımı getiriliyor. Böylece eylemlere karıştıkları yönünde haklarında istihbarat raporları bulunan örgüt üyeleri, haklarında yasal bir soruşturma ya da kovuşturma başlatılmamış ise eve dönüş yasası kapsamına alınacaklar. PKK'nın çok sayıda eylemi hakkında açılmış bir soruşturma bulunmadığı ifade ediliyor.

AKDOĞAN: AF KESİNLİKLE GÜNDEMDE YOK
Düzenleme, PKK'ya silah bıraktırmak için MİT yöneticileri ve örgüt lideri Abdullah Öcalan arasında başlatılan ve eylemsizlik-çekilme, normalleşme ve silah bırakmadan oluşan üç aşamalı yol haritası için çok önemli kilometre taşı olarak görülüyor. Öte yandan Çözüm süreci kapsamında af konusunun gündemde olup olmadığına ilişkin tartışmalara son noktayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan koydu. Akdoğan, herhangi bir affın gündemlerinde olmadığını söyledi. Yalçın Akdoğan, Çözüm sürecinde atılacak adımlar çerçevesinde bir eve dönüş yasası üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Öcalan'dan Barzani'ye mektup iddiası

Kuzey Irak'ta yayın yapan 'Waranpress' internet sitesinde ilginç bir iddia gündeme geldi. 'Waranpress'te yer alan habere göre, Abdullah Öcalan, İmralı'dan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye çözüm sürecine ilişkin mektup yazdı. Mektupta Öcalan'ın, Barzani'ye, "Tüm Kürdistan'ın lideri" dediği öne sürüldü.
Mektubun 6 Haziran günü Barzani'nin eline ulaştığı belirtilen haberde, Öcalan'ın Türkiye dışına çekilen PKK'lılara sahip çıkmasını istediği Barzani'ye "Değerli ve saygıdeğer kardeşim; ben sizi sadece Kürt bölgesinin değil, dört parça Kürdistan'ın lideri olarak görüyorum. Çünkü, Kürt haklarının yarısını aldınız, geri kalan diğer yarısını da yine sizin alabileceğinize inanıyorum" dedi. 
Editör: TE Bilisim