TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin mali kaynak oluşturmak amacıyla ''sahip olduğunu iddia ettiği doğalgaz kaynaklarına'' dayalı bono çıkarılması konusunda parlamento kararı aldığını dile getirerek, söz konusu kararla Rum kesiminin, tek taraflı adaya egemen olduğunu göstermeyi amaçladığını söyledi.

Davutoğlu, SKY Türk 360 televizyonunda yayınlanan Siyaset Meydanı programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin bu duruma sessiz kalamayacağını bildiren Davutoğlu, sorunun çözümü için üç alternatif olduğuna dikkati çekti. İlk alternatifin hemen çözüm süreci olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sorun kısa zamanda çözülemiyorsa KKTC ve Rum kesimi arasında kaynakların birlikte yönetimine ilişkin geçici bir komite kurulabileceğini belirtti.

Davutoğlu, Rum kesiminin adanın güneyindeki kaynakların sahibi olduğunu iddia etmesi durumunda ise KKTC'nin de kuzeydeki haklara sahip olacağını dile getirdi.

Davutoğlu, ''Kıbrıs'ın ortak geleceğini ipotek altına alacak bir uygulamaya Türkiye izin vermez'' diye konuştu.

''AVRUPA TARİHİNİN PARÇASIYIZ''

Türkiye'nin AB sürecine ilişkin de Davutoğlu, son dönemde Fransa'nın, bloke ettiği bir faslı açma kararı alması gibi olumlu gelişmeler yaşandığını ancak bu hareketlenmenin yeterli olmadığını ifade etti.

Davutoğlu, ''Gönül isterdi ki 2002'de, sonra 2004'te yakalanan momentumla Türkiye-AB entegrasyonu gerçekleşmiş olsaydı, şimdi Hırvatistan girerken biz de girmiş olsaydık, nasıl bir dünya ve Avrupa olurdu?'' değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs meselesinin AB sürecinde anahtar konu olduğunu belirten Davutoğlu, ''Biz Avrupa tarihinin parçasıyız, geleceğinin de parçasıyız'' dedi. 
Editör: TE Bilisim