Yüzde 51’e yüzde 49 gibi az bir farkla sonuçlanan referandum sonrası başlayan tartışmalar sürüyor. Seçime, “YSK’nın mühür kararıyla gölge düştüğünü savunan” CHP’nin başını çektiği ‘hayır cephesi’ hukuki mücadelesini sürdürürken,  Cumhurbaşkanlığı ve AKP’nin başını çektiği ‘evet cephesi’ ise “seçim bitti sonuç kesindir” görüşünde ısrar ediyor.

FARK AZ OLUNCA…

Seçimin ‘şaibeli’ olduğu iddiası kadar, anayasa değişikliği gibi önemli bir konuda yapılan referandumun ‘az bir farkla’ sonuçlanması da tartışmalara konu oldu. Hükümete yakın medyada ‘az farkın’ tarihi önemine dikkat çekmek için TBMM’nin ilk Meclis Başkanlığı seçimini gündeme getirdi. 23 Nisan 1920 tarihinde yapılan ilk Meclis Başkanlığı seçimine yönelik haberde “23 Nisan 1920 tarihinde Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı.  24 Nisan’da Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Adaylardan Celaleddin Arif Efendi 109, Mustafa Kemal ise 110 oy aldı. Sadece bir oyla Meclis Başkanı olan Mustafa Kemal, Türkiye Cumhuriyeti’nin inşasında büyük rol oynadı” ifadelerine yer verildi.

AKP’nin anayasa profesörü vekili Burhan Kuzu da twitter hesabından “24 Nisan 1920, Meclis Başkanı seçimi;Celalettin Arif 109,Atatürk 110 oy almış.Bir oy ile seçilmiş fakat tartışma hiç yok. Doğrusu bu değil mi?” diye açıklama yaptı.

İŞİN ASLI ÖYLE DEĞİL

Ancak söz konusu haberde de kullanılan Meclis oturum tutanağında seçim sürecinin hiç de öyle yaşanmadığı gözlendi. Oturumda; birinci ve ikinci başkanlar için 120 sandalyeli Meclis’te ayrı ayrı oylama yapıldığı, yani Ulu Önder’in ilk başkanlık seçiminde 120 vekilin oyundan 110’unun oyunu aldığı ortaya çıktı. Yine ikinci başkan yani başkan yardımcısı seçilen Celaleddin Arif Efendi’nin de 120 mebusun oyundan 109’unun desteğini aldığı belgelendi.

Editör: TE Bilisim