Güneydoğu’da DBP/HDP’li belediyelere yönelik soruşturmada bugün yeni bir gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz hafta Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan ve yerine kayyum atanan Ahmet Türk ile Mardin’in merkez Artuklu ilçe Belediye Başkanı Emin Irmak gözaltına alındı.
Türk, bugün saat 10.15 sıralarında Mardin’deki evinde yapılan arama ile birlikte gözaltına alındı. Ahmet Türk, sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürülürken, evinde başlatılan arama çalışmaları sürüyor. Ahmet Türk’ün yerine ise İçişleri Bakanlığı’nca Mardin Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak atanmıştı.
ARTUKLU BELEDİYE BAŞKANI MAKAMINDA GÖZALTINA ALINDI

Artuklu İlçe Belediye Başkanı DBP’li Emin Irmak da aynı saatlerde belediyedeki makam odasında gözaltına alındı. Gözaltına alınan Irmak da sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü binasına götürüldü.
‘İFTİRA KAMPANYASI’ DEMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname'ye dayandırılarak görevden alınıp yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk, kararı “Bir iftira kampanyası yürütmeye çalışıyorlar. Kayyım atamak halkın iradesine saygısızlıktır” diye değerlendirmişti. Türk’ün yerine Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Mardin Valisi Mustafa görevlendirilmişti.
43 YILDIR SİYASİ ARENADA

74 yaşındaki Ahmet Türk, siyasete 1973 yılında Demokratik Parti'de başladı. Daha sonra SHP saflarına geçen Türk buradan ihraç edilmesinin ardından 1990 yılında HEP’in kurucu üyesi oldu. 2000’li yıllarda DTP’nin kurulmasına öncülük eden Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile birlikte partinin genel başkanlığına seçildi. HEP kuruculuğu ile DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından, HADEP ve DEHAP yönetiminde de aktif roller üstlenen Ahmet Türk, bölücü başı Abdullah Öcalan'la da zaman zaman görüşmeler yaptı. Ahmet Türk DTP’nin 2007’de kapatılması üzerine bir süre ‘siyasi yasaklı’ hale geldi. Mardin doğumlu olan Ahmet Türk, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Ocak 2016’da Ahmet Türk hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak', ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak' ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına ‘muhalefet' gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Editör: TE Bilisim