İstanbul'da Taksim Gezi Parkı'nda alışveriş merkezi yapılması için ağaçların sökülmesi kararına karşı çıkmak için başlayan eylemler, polisin sert müdahalelerinin ardından dün hükümete karşı tepki fırtınasına dönüştü.

Gün boyunca on binlerce kişi Taksim'e çıkan yollardaki polis barikatlarını zorladıktan sonra, eylemler İstanbul'un ilçelerine ve diğer kentlere yayıldı. Direniş gece de sürerken Türkiye’nin birçok ilinde Taksim Gezi Parkı direnişçilerine destek için gösteriler düzenlendi. Birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti, yaşananlara ve polisin tutumuna tepki gösterdi; hükümetin kararını eleştirdi.

Polis ekipleri dün akşam, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve ara sokakların başında kendilerine taş ve havai fişeklerle saldıran gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde polise taş, şişe, bıçak ve havai fişek atan göstericiler, tazyikli su ve biber gazıyla dağıtıldı.

Ara sokaklardan İstiklal Caddesi'ne gelen göstericiler, caddenin farklı noktalarında barikatlar oluşturdu. Göstericiler, polis ekiplerine taş, şişe, bıçak ve havai fişek attı. Polis de göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler polise taş atmayı sürdürdü.

İstiklal Caddesi’ne getirilen iş makinelerinin yardımıyla barikatlar kaldırıldı. Olaylar sırasında bazı polis ve göstericiler yaralandı. Göstericilerden bazıları gözaltına alındı.

Müdahale sırasında polisin attığı bir gaz bombasının İstiklal Caddesi’nde tadilat yapılan bir binaya düşmesi sonucu yangın çıktı. Yangın, polis ekiplerinin TOMA aracıyla yaptığı müdahaleyle söndürüldü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumluluğa çağırdığını belirterek, "Şu an itibarıyla Başbakan olduğunu göster, polisi geri çek, yargı kararına uyduğunu kamuoyuna açıkla" ifadelerini kullandı.

İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Halk, kendi kentine yani İstanbul'a sahip çıkıyor. Bunun için direniyor. Doğayı ve kentini korumak istiyor" görüşünü bildirdi.

ABD: “KAYGILIYIZ”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla ilgili "Polisin protestocuları dağıtması sırasında yaralananların sayısına dair kaygılıyız. Türkiye'nin uzun vadeli istikrarı, güvenliği ve refahını en iyi garanti altına almanın yolu, ifade, toplanma ve dernek kurma gibi temel özgürlüklerin onaylanmasından geçiyor. Öyle görülüyor ki bu bireyler de (eylemciler) bunu yapıyordu" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde Gezi Parkı'ndaki protestolara ilişkin soruları da yanıtladı.

Özgürlüklerin sağlıklı demokrasiler için kritik önemde olduğunu belirten Psaki, Türkiye'nin uzun vadeli istikrarı, güvenliği ve refahını en iyi garanti altına almanın yolunun, ifade, toplanma ve dernek kurma gibi temel özgürlüklerin onaylanmasından geçtiğini söyledi. Psaki, "Polisin protestocuları dağıtması sırasında yaralananların sayısına dair kaygılıyız. Öyle görülüyor ki bu bireyler de (eylemciler) bunu yapıyordu. Bu özgürlükler, tüm sağlıklı demokrasiler için kritik önem taşımaktadır" diye konuştu.

AB KOMİSYONU: “ENDİŞE DUYUYORUZ”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Taksim Gezi Parkı'nda polis ve göstericiler arasındaki olaylardan endişe duyduğunu bildirdi.

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, "Aşırı ve orantısız güç kullanılmasını kınıyouz. İfade özgürlüğü, toplantı ve gösteri özgürlüğü dahil temel hakların güvence altına alınmasının önemini hatırlatıyoruz. (Temel haklarda) herhangi bir kısıtlama Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde ve AİHM kararlarında tanımlandığı limitlerde olmalıdır" denildi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de Taksim Gezi Parkı'ndaki olayların endişe verici olduğunu belirtti. 
Editör: TE Bilisim