Son 44 yıldır bu ülkede geçerli para birimi olarak Türk Lirası  kullanıyoruz.

Dolayısı ile Türkiyede ve Dünyada yaşanan gelişmelere paralel birde Türkiyenin muattapları ile olan ilişkileri Türk lirasını  etkilenmekte bu etkinin sonuçları ise Türkiyeden daha fazla biz Kıbrıslı Türklerde yaşanmaktadır.

Son 44 yılda Türk lirasının bu kırılganlığınının sonuçlarını  her dönemde yaşadık.

Yaşıyoruz.

Çünkü Türk lirasının etkilenmesi ile kurlar yükselmekte KKTC arabadan kiraya konut satın almadan elektrik ücretlerine kadar herşey döviz ve özellikle sterlin kuruna endekslenmiş durumda oluncada iğneden ipliğe herşeye zam kaçınılmaz olmaktadır.

Bugüne kadar özellikle 1974 den sonra Türkiyede 3 büyük devalüasyon yaşanmıştır.

Şimdi soruyorum.

 İllede Dördüncüyedemi   yaşayamamız  gerekiyordu.

Dördüncü devalüasyonuda.

Tüm bunları bilen ve yaşayan insanlar olarak. Seçilmişler, meclise giren ve bakanlık koltuğuna oturanlar  öncelikle yapmanız  gereken böylesi durumlara hazırlıklı olmanız gerekmezmiydi.

Olağanüstü durumlarda  halkının etkilenmemesini yada en az şekilde zarar görmesini sağlayacak tedbirleri almanız  gerekmezmiydi.

A ,B planlarınız olması gerekmiyormuydu.

Sizcede bu sorunun ülkede yaşanabilecek bir deprem felaketi gibi en önemli sorun olarak gündeme alınması ve yaşanabilecekleri öngörerek en azından döviz borçlanmalarda ,döviz ile konut kiralamalarda dövizle konut ve araba satışlarında düzenleyici tedbirleri almanız Türk lirasını kullanmayı teşvik etmeniz halkın veya halka kur sabitleyecek bankaların  olağandışı durumlarda zararlarını azaltacak fonlar oluşturamazmıydınız. 

Mesela yıllarca vatandaştan hiç sığınak yapmadığınız ama sığınak fonu adı altında topladığınız ve hala toplamaya devam ettiğiniz bugüne kadar kalsa en az 70-80  milyon sterlin değerinde olacak olan  paraları bu amaçla kullanabilirdiniz.

Danışmanlık yapacak müsteşarlarınız ,Akademisyenler,Ekonomistler ,iktisatçılar yokmuydu yanınızda .

Hükümet etmek sorunlar nüksetmeden önlem alma  halkını koruyup kollamak sanatıdır arkadaşlar  yoksa birtek zam yapacaksanız ne işiniz var o koltuklarda neden bu kadar zahmete katlanıpta günlerce sokak sokak dolaşıp harap bitap olup oy toplamak için  helak oluyorsunuz.

Bir hoş seda bırakmayacaksınız ardınızda değermi saçlarınızı ağartmaya, tansiyonunuzu yükseltip kalp hastası olmaya.

Değmez....İnanın değmez....