Temelini Eylül 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan attı.

BM’nin tam karşısında.

Türk Evi Manhattan’ın değerli bölgelerinden birinde yer alıyor.

Binanın arsa dahil piyasa değeri 1.5 milyar dolar.

Toplam kapalı alan 20 bin 200 metrekare. 35 katlı yüksekliği 171 metre

BM binasındanda 4 metre yüksek.

Mesleki açıdan beni ilgilendiren bir kısmı binada rüzgar ve depreme yönelik alınan önlemler.

Türk Evi’nin çatı katına 400 tonluk damper var.

New York’un bu bölgesinde rüzgarın hızı zaman zaman 170- 180 kilometreyi buluyor. Söz konusu şiddette rüzgar binanın üst katlarını 50 santim kadar sallayabilir. Çatı katına yerleştirilen damperin rüzgarın ters yönünde hareket edecek bir sistem.

Binada denge sağlamaya yönelik sistem sayesinde Binada bulunanlar 170-180 kilometre şiddetle esen rüzgarda bile sarsıntı hissetmeyecek.

Proje, dünya müteahhitler listesi hazırlayan Engineering News Record (ENR) tarafından ödüle değer görüldü.

BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğunun yanı sıra 200 kişilik oditoryum, toplantı ve sergi salonları, 20 araçlık otopark ve üstünde lojmanların yer alacağı Türkevi, birçok hizmeti aynı anda verebilecek dinamik ve güvenlikli bir bina olacak.

Başta Selçuklu olmak üzere geleneksel Türk mimari motifleri taşıyan, lale şeklinde gökyüzüne yükselen Türkevi Binası, Downtown Manhattan, East River ve Long Island City'den görülebiliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan ,Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ,BM Genel Sekreteri Antonio Guterres , Amerika Rum Ortodoks Başpiskoposu ile birlikte New York’taki Türk Evi açılışında biri daha vardı Kıbrıslı Türkleri temsilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar.

Başkalarıda kızdımı bilemiyorum ama Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis bu işe çok kızmış.

Kolay değil. Kızmakta haklı .Çünkü ABD’nin göbeğinde böyle bir binanın açılışında kurdele kesmek üstüne üstlük birde ofise sahip olmak

herkese nasip olmaz.