2004 yılında Doktorumuz bana yüksek Trigliserit teşhisi koyup  statin türü ilaç reçete ederken aklımda bir tek soru vardı.

Hiçbir rahatsızlık hissetmememe rağmen neden yan etkileri ölümcül olabilecek bu ilaçları kullanacaktım.

Bununla yaşamanın yada bunu  düşürmenin bir başka yolu yokmuydu.

……

Yine Dr. Ümit Aktaşla devam edelim.

2013 yılında British Medical Journal’da yayınlanan bir çalışma doymuş yağlarla kalp krizi arasında bir ilişki olduğunu kanıtlayan herhangi bir araştırma olmadığına dikkat çekiyor. Aynı çalışma kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların üçte ikisinin kolesterol değerlerinin normal olduğunun da altını çiziyor.

Diyelim ki kalp krizi geçirdiniz ve statin grubu bir ilaca başladınız. Beş yıl boyunca her gün bu ilacı aldınız. İstatistiklere göre bu ilacın hayatınızı kurtarma olasılığı nedir biliyor musunuz?

 83’te 1. Yani senelerce ilaç kullansanız bile nafile. 

Ama doktorunuz size bunu söylüyor mu?

 Hayır.

Peki, olası bir kalp krizini önlemek için kullandığınız ilacın sizi korumadığı gibi, bir de ciddi yan etkileri olduğundan bahsediyor mu?

 Cevap yine hayır. 

Konu şu ki;

Gereksiz yere insanlarda kolesterol ve trigliserit korkusu oluşturulduğunu düşünüyorum.

 Zaten birçok tıp  doktoruda  kolesterol yapımının ilaçlarla engellenmesi ve durdurulması sırasında, kolesterol

 molekülünden yapılan kadınlık ve erkeklik hormonları, beynimizin düzenli çalışmasını sağlayan beyin steroidleri 

dahil, bütün steroid oluşumlarını da engellemiş olduğunu söylüyor.

Journal of the American College of Cardiology'de Alawi A. Alsheikh-Ali ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışma var. Söz konusu çalışmada kolesterol düşüren ilaçların yan etkileri araştırılmış.

Düşük ve ilaçlarla düşürülmüş kolesterol düzeylerinde kanser olaylarının arttığı görülmüş...

Biyolog Mevlüt Durmuş;

"Kolesterol düşürücü ilaçlar, hücre öldürücüdür. bu özelliğinden kanser konusunda elbette faydalanılabilir. Ben ilaçlara tamamen karşı değilim. Söz konusu kolesterol düşürücü olarak kullanılan statin türevi ilaçların yanlış yerde, yanlış hastalıkta kullanıldığını iddia ediyorum.

Görünen o ki geçen son 15 yılda dünya pazarında 30 milyar dolarlık bir yeri bulunan statin türü   ilaçlar aslında göründüğü kadar masum değilmiş.

Büyük ilaç şirketleri ürünlerini satmak için böyle bir yola başvurmuş olsada Tıbbın ve  Doktorların buna ortak olması oldukça düşündürücü.

Devam edeceğiz.