Bu konu tamamen unutuldu.

Güya Lefkoşa’da Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi vardı.

Ya işlemiyor -ki bu daha muhtemel- ya da ağır aksak işletiliyor.

Marketlere, bankalar, eczaneler gibi temel ihtiyaçlarımızı karşıladığımız yerlerde özellikle eldiven konusunda bir kirlilik sorunu yaşıyoruz. Alışverişlerini tamamlayan bireyler, genellikle hemen çıkıştaki çöp kutularına eldivenleri atıyorlar. Bu çöp kutularındaki atıkların nereye gönderildiği belli değil.

Devletin ateş ve öksürük polikliniklerinde, muayene sonrası biriken tıbbi atıkların nerede biriktirildiği, nasıl imha edildiği bilinmiyor.

Tedavi edilen COVID-19 vakalarının tıbbi atıklarının akıbetlerinin ne olduğuna dair herhangi bir açıklama gördünüz mü? Hayır!

Merkez Hastane ilan edilen ve adeta yol geçen hanına döndürülen Kolan Hastanesi’nin arkasındaki 4 çöp konteynerinden ikisinin üzerine Tıbbi Atık yazmakla ve sonrasında hepsini tek bir çöp kamyonuyla alıp götürmekle, tıbbi atığın bertaraf edildiği zannediliyor. Hastanenin önüne kurulan ‘’hasta ayıklama çadırındaki’’ tıbbi atıklar ise ‘’ayıklanmadan’’ çöpe gönderiliyor.

Diğer özel hastanelerde ve özelkliniklerde de durum hiç farklı değil.

Belediyeler ise kendi havalarında çalıp oynuyorlar…

Peki ya otellerde sosyal izolasyona tabi tutulan bireylerin atıkları konusu? O konu da belirsiz…

Tıbbi atıkları konusunu, Cumhurbaşkanı’mızın Bilim Danışma Kurulu’ndan tutun da, Başbakan’ın Bilim Danışma Kurulu, COVID-19 Koordinasyon Kurulu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve diğer hekim örgütleri, cephede selam veren hassas meslektaşlarım, hepsi ama hepsi unuttu.

Ne Başbakanlık ne Sağlık Bakanı ne de başka bir kurum, hepsi de sınıfta kaldı tıbbi atık konusunda!

Bu Koronavirüs’lü ortamda, ‘’sen yaptın-ben yaptım’’ çekişmeleri arasında, gerek Koronavirüs ile bulaş riski yüksek evsel ve çevresel atıklar, gerekse Koronavirüs bulaşmış tıbbi atıklar, evsel atıklarla karışıp ‘’ortak çöp alanımıza’’ gönderilmeye devam ediyor.

Koronavirüs’ün davranışları, bulaş yolları ile ilgili bazı konuların hala tam netlik kazanmadığını biliyoruz.

Son olarak kanalizasyon atıklarında da bu virüse rastlandığı bilinmekte.

Durum böyle iken, Koronavirüs ile mücadelede tıbbi atıklar konusunun gündeme bile getirilmemiş olması, bazılarının samimiyetlerini de sorgulatır hale getiriyor.

Belki de siyasetin şu anki kokusu, tam da o çöp alanından geliyor.

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899