Yolunuzu sürekli olarak uydu navigasyonuyla bulmanın insan beyni için tehlikeleri, bir süre önce belgelenmişti. Şimdi ise bilim adamları, insanların harita uygulamalarına bakarken neden derelere uçtuğunu veya köprülere çarptığını ortaya çıkardılar.

University College London'dan bir grup araştırmacı, 24 gönüllüden Londra'nın merkezindeki Soho'nun simülasyonunda dolaşmalarını istedi. Gönüllülerden bazıları yollarını kendi çabalarıyla bulurken, diğerleri uydu navigasyonu stili bir sistemin talimatlarından faydalandı. Bu sırada beyindeki iki alan izlemeye tabi tutuldu - bellek ve navigasyondan sorumlu hipokamp ve planlamadan, karar vermeden sorumlu prefrontal korteks.

Takım, yolunu kendi çabasıyla bulmaya çalışanların yeni sokaklara girdiklerinde hipokamp ve prefrontal korteksinde etkinliğe rastladı. Beyindeki aktivite, yol seçeneklerinin artmasıyla artmaktaydı. Bununla birlikte uydu navigasyonunun talimatlarını izleyen kişilerde ek bir beyin etkinliğine rastlanmadı.

Bilim adamları, araştırmadan şöyle bir sonuca vardılar: "Teknoloji bize gideceğimiz yönü söylediğinde, beynin bu bölgeleri sokaklara cevap vermiyor. Bu anlamda beynimiz, etrafımızdaki sokaklara karşı kendisini kapatıyor."

Araştırma, özellikle erken bunama sorununa sahip olanların yollarını bulmalarını kolaylaştıracak yeni yolların keşfedilmesini sağlayacak. Nature Communications'ta yayınlanan çalışmanın tamamına buradan ulaşılabiliyor.

Editör: TE Bilisim