TDP yıllardır yüzde altı ile yedi arasına sıkışmış bir parti. Önemli sebeplerinden biri, halkın sola “küçük olsun benim olsun” yaklaşımını yakıştıramaması. Sağın politikaları ile kavga edeceklerine hep kendi aralarında seçim, partinin sahibi olma kavgası yaptıklarından oyları artmıyor. Memleket liyakat isterken daha parti içinde hep belli bir grubun hakimiyetini tekelleştirmek yaklaşımına da halk cevap vermiyor. Çünkü soldan halk çok şey bekliyor. Sol, işini doğru yaptığında toplumların emniyet sibobudur.

TDP’nin Toplumcu Kurtuluş Partisi adından vazgeçip, sol değerler içerisinde kurtarılacak bir şey kaldığı fikriyatından uzaklaşması da küçülmesine sebeptir. Adlarına Demokrasi sözünü eklediler ama, partinin başında duran adamla partide sözü dinlenen gölge adam hep ayrışırken, pek kimse demokrasi ilkesine sarılmış olduğuna inanmadı. Sözleri ile davranışları demokrasinin gerektirdiği üstün gayreti ve pratiği getirmedi.

Solun hep yanlış sorduğu bir soru var Adayarısında. Bütün sol olarak toplum nezdinde daha çok oy almak, genel olarak solun oylarını artırmak dertleri ve çabaları pek yoktur.Sol partiler kendilerine ayrı ayrı düşen payı ne kadar büyütebileceklerine bakarlar. CTP ve TDP’nin payları birbirlerinden tırtıkladıkları oylarla değişiyor diye düşünüyorlar.Aslında durum öyle olsaydı TDP’nin oyu, yüzde altı yedilik bir aralığa sıkışıp kalmazdı. CTP düşüşte olduğu zamanlarda bile TDP oyunu hiç arttıramadı. Genellikle olan, sol oyun sandığa gitmemesi ya da belki tepkisel olarak alternatif çıkan parti ve adaylara oyunu dağıtması oldu.

Ancak solun partileri birbirlerinin oyuna göz dikmenin ötesinde bir arpa boyu yol gidemiyor. TDP bir büyüme umudu içinde. CTP’nin kendi içinde devrini kapamışlarının etkinliğine bel bağlamış durumda. Bu seçim cumhurbaşkanlığı olduğu için sanki adaylar üzerine gidiliyormuş gibi oy tırtıklaması partiye yönelik değilmiş gibi bir “mühim değil” yaklaşımı sergileniyor. Ancak cumhurbaşkanlığı sonrasında çok yakın bir tarihte ülkenin genel seçime gitme ihtimali yüksek. TDP sanki Akıncı için oy ister gibi yapıyor ama hedefi CTP’de kapanmayacak bir yara açarak genel seçime kadar kanatmak. Bugün kendini CTP içinde devir değişmesin diye siper ederek seçmeli oy alacağını düşünenler, yarın bir anda kendilerini çıkarabilecekleri milletvekili sayısının daha da düşmesi neticesinde meclisin kapısının dışında bulabilirler. Kimlerin kendilerine “tik” attığının da bir anlamı kalmayabilir.

TDP, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CTP içerisindeki kavgaları kullanıp CTP’nin toplum önünde zayıf bir parti görüntüsü vermesini başarabilir mi? Mümkündür. Peki bu zayıf parti görüntüsünden sonra, genel seçimlerde CTP’nin oyunu kendine devşirebilir mi? TDP umutlu. Ne de olsa, koskoca CTP’nin, politikalarına hiç inanmadıkları Akıncı’yı desteklemesi ihtimalini açık seçik konuşan bazı partililerle el sıkışmış durumdalar. Bir dekendi geçmişlerine bakıyorlar. Ne de olsa kendileri bu zafiyetlerle küçüle küçüle toplumun kurtuluşundan vazgeçerek yüzde altı ile yedi bandında bir partiye dönüştüler. Ama oylarını Akıncı’ya verecek olan CTP’nin genel seçimlerdeki oyunun azalması TDP’ye gerçekten yarar mı? Solun kişisel hırslarla döşenmiş son birkaç on yılından sonra halkın tenis topunu kortun bir tarafından ötekine attığı günler eskisi gibi kesin değil. Görünen odur ki, genel seçimlerde daha çok seçmen seçime gitmeyecek, daha çok seçmen sola alternatiflere kayacak. Sol politikalara yeniden sahip çıkmasına teşvik ettiğimiz bir sol yerine, hizip ve parti içi çekişmede kendi yaşam damarlarını kesenlerden bıkmış bir seçmen kitlesi artacak.

Dememiz odur ki, vaktinizi güç ve iktidar hırsı ile adaylarınızın ayağını kaydırmaya çalışarak geçireceğinize, solun her tarafından gruplar daha iyi propagandalar için çalışsınlar. Daha insana dönük projeler üretmeye akıl yorsunlar. Daha çok bu halka çözüm önerileri üretsinler. Daha gerçekçi çareler üretsinler sıkıntılara. Belki o zaman birbirinizden oy tırtıklayarak siyasi gelecek hazırlamaktan daha kıymetli işler yapabilirsiniz. İşte o vakit belki gerçekten insanın politik bir hayvan olduğunu toplumunuza gösterebilirsiniz.