Tüm sağlık paydaşlarına sesleniyorum!

Utanalım!

Ya da, artık bir zahmet utanmayı da öğrenelim!

Bugün bir haber okudum:

‘’KKTC’de kalça kemiği kırılan 22 yaşındaki Nisa Karaçoroğlu'nun sosyal medya üzerinden yaptığı çağrı cevap buldu. Genç kız Türkiye Sağlık Bakanlığı’na ait uçak ambulansla tedavi edilmek üzere Gaziantep’e götürüldü.’’

Ne var ki bunda diyenler olabilir.

‘’Belki de sağlık sorunu, KKTC’nin sağlık merkezlerinde çözülemeyecek derecede ciddi idi, Türkiye’ye sevki gerekiyordu. TC Sağlık Bakanlığı da ambulans uçağı gönderdi ve aldı.’’ şeklinde bir yorum da yapılabilir.

Bu olayı ben de, bir doktor olarak şu şekilde yorumluyorum:

Hasta, yüksekten düşme sonucunda kalça kemiğini kırıyor. Bugüne kadar hemen hiçbir kalça kırığı vakası, bu şekilde ülkemizde tedavi zafiyetiyle karşı karşıya kalmamıştı. Bunun açıklamasını, hasta ile muhatap olan ortopedi uzmanları yapabilmelidir.

Sevk gerektiren, özellikli bir vaka olsaydı, Sevk Kurulu tarafından, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ortopedi servisine sevk edilebilirdi. Yok eğer, orada da zaten sorunu çözülemeyecekse, Türkiye’ye sevk edilebilirdi. Ama bu sevk, KKTC Devleti kanalı ile olurdu! Ben bu vakada, KKTC Devleti’ni göremiyorum!

Hastanın sosyal medyadan yardım çağrısında bulunması ise, KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi anlamda soruşturulması gereken bir konudur! O hasta neler yaşadı da, sosyal medyadan yardım çağrısında bulunma ihtiyacı hissetti?

Eğer bu vaka, gerçekten ambulans uçakla Türkiye’ye nakli gereken bir vaka idiyse, neden hastayı gören ortopedi uzmanları ve KKTC Sağlık Bakanlığı, bu girişimde bulunmadı da, olaya TC Sağlık Bakanlığı, sosyal medya üzerinden dahil oldu?

Hastanın sosyal medyadaki çağrısına, TC’nin Sağlık Bakanlığı dört dörtlük cevap verirken, KKTC Sağlık Bakanlığı’nın ‘’yok hükmünde’’ olmasının yorumunu ise Sayın Sağlık Bakanı’mız Ali Pilli’ye  havale ediyorum!

Diğer taraftan, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin bir ambulans uçağı vardı. Hani, nerede?

Ve böyle bir olay, ülkemizdeki bir ortopedi uzmanının yakınının başına gelmiş olsaydı, süreç nasıl işlerdi, çok merak ediyorum!

İşte tüm bunlardan dolayı utanalım! Veya oturup halimize ağlayalım!

Ve bana göre TC Sağlık Bakanlığı’nın bu hamlesi, şu şekilde de okunabilir:

‘’ Orada sağlık sistemini yoluna koyamayacaksanız, ben de hastalar lehine gerekli önlemleri en üst düzeyde almaya başlarım! ‘’ diyerek, sağlıkla ilgili parmağını, gönderdiği ambulans uçakla gözümüze sokmuş oldu!

Belki de bu bir başlangıç ve daha neler görüp yaşayacağız kim bilir?

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899