Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda, 21 Mayıs gününün bütün üye ülkelerde ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır.
Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen kemik erimesine karşı, kalsiyum ve vitamin deposu sütün tüketimine ağırlık verilmesi gerekiyor.
Süt, bütün besin maddelerini, yaşamsal işlevler için gerekli olan vitaminleri, enzimleri, antikorları ve daha bir çok yararlı maddeyi bünyesinde yeterli ve dengeli biçimde barındırıyor. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt vazgeçilmez bir besin kaynağı.
Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitamini bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok yararlı. Bu nedenle büyüme ve gelişme çağında olan çocukların, gençlerin,gebe ve emzikliler ile yaşlıların süt ve süt ürünlerini dengeli biçimde tüketmeleri gerekiyor.
Organizmanın gelişimi açısından gerekli olan kalsiyum, çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini sinir ve sindirim sisteminin düzenlemesinde önemli rol üstleniyor.
D vitamini de özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyüme ve gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin de saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini özellikle büyümeyi hızlandırıyor.
Sütün faydaları saymakla bitmez. Sütün faydalarını ana başlıklarla şöyle ifade edebiliriz;Sindirim sistemini düzene sokar, büyüme ve gelişmeyi destekler, dişleri korur ve çürükleri önler,hücre ve doku oluşumunda rol alır, saç ve tırnak oluşumunda rol alır, yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur, beynin gelişiminde ve çalışmasında faydalıdır, hücreleri onarır, kemikleri sertleştirir, bağışıklığı güçlendirir.
Bu kadar faydalı olan sütü yeterince içiyor muyuz? Ondan emin değilim. Dünya süt günü nedeniyle törensel bazı etkinlikler söz konusu. Ancak çocuklarımız her gün süt içiyor mu?
Geçmiş yıllarda ilk okullarda çocuklar için süt hazırlanır ve sabah okula geldiklerinde içmeleri sağlanırdı. Hem o zamanlarda bugünkü gibi pastörize süt de yoktu.
Yeni neslin sağlıklı olması için çok eski zamanlarda çocuklara balık yağı da verilirdi. Süt üretimi ve muhafazası yönünde bugün hayli gelişmeler olduğu malum. Pastörize süt yanında çeşitli meyve özleri ilaveli sütleri de bulmak mümkün.
Çocukların süt içmelerinin gereği ortada. Ancak yetişkinlerin de süt içmeleri gerekir. Özellikle kadınlar mutlaka süt içmelidirler. Eskiden sağılan sütler, kokusundan ötürü herkesçe içilemezdi. İçmek isteyenler kahve ilave ederek kokuyu gidermeye çalışırlar ve öyle içerlerdi.
Oysa simdi, pastörize edilmiş uzun ömürlü sütler var. Kadeh kadeh içilebileceği gibi, kahve ilave edilerek de içilebilir. Yaz günlerinde gül suyu ilave edilerek süt içmek ayrı bir keyif.
Sütün zamanında içilmemesi bir hayli sıkıntılara neden olmaktadır. Özellikle kadınlarda, kemik erimesine karşı bir koruyucudur. Gününde süt içilmeyip hasalık kendini gösterdiğinde içmek ne kadar yararlı olur bilemem ama yine de geç de olsa içilmesinde fayda olabilir.
Neticede hangi yaşta olursak olalım süt içmemiz gerekir. Malum faydaları ortada. Bu nedenle hem kendimiz süt içelim hem de çevremizdeki genç yaşlı herkese süt içirelim. Sağlıklı bireyler olalım.