Yıl 1941 psikiyatır Friedrich Mauz sahne alıp çok vahşice yöntemler kulanarak, psikoterapi alanında çok önemli çalışmalar bıraktı. Bu çalışmalarından biri olan ve çok öneme sahip bir hastası vardı, çoklu kişilik bozuklu olan bir hasta.
* * *
Nazi Almanyasında, Ari ırk yaratma pahasına bu alanlarda yaklaşık yedi yüz bin hasta, ya öldürüldü ya da kısırlaştırıldı. Ancak bu hasta üzerinde yapılan çalışmaların ayrı bir yeri vardı, yedi kişiliğe sahipti, her kişiliğin kendine ait, duruşu, konuşması, ses tonu, oturması ve fikirleri vardı.
* * *
Bu hastayı ilginç kılan kısım çok daha farklı bir durumdu. Bir kişiliğinin çileğe alerjisi var ve ona çilek yedirince tüm vücudu tepkiler veriyor, kızarıklıklar, şişkinlikler oluyordu. Sonra yapılan müdahale sonucunda kişiliği değişiyor ve anında çilek alerji belirtileri kayboluyordu. İşte bu sıra dışı idi, tek vücut farklı kişilikler ve farklı fizik ve ruh durumları.
* * *
Sevgili okur işte bu tanım ve vahşice çalışma, insanın ruh halinin ne kadar an’a odaklı olabileceğinin bir temsili gibi. Ayrıca bu an içerisine kişisel çıkarlar, kaybetme korkusu vs gibi alanlar hakim olunca bu değişim kaçılmaz oluyor. Bu siyasi hitapcılar, sanki tüm bu olan bitenle hiç alakaları yokmuş gibi, rant ve çıkarlar doğrultusuda, karşınıza çıkıp yine ayni yeri, siyasal dokunulmazlığın güçünü isteyip yollarına devam etmek istiyorlar.
* * *
İşte bu olay çoklu kişilik bozukluğunun bir işareti gibi, önceki kişiliğin yaptıklarından bir sonraki kişiliğin haberi yok. Bunlardan sonraki kişilikle öncekinin çıkardığı sorunlar üstüne siyaset yapmaya devam eder. Artık anlamak vaktidir, sorunu yaratanla sorunlar çözülmez, bu yalana devam ettikçe, halk olarak emeğimiz kasp edilir, umutlarımız çalınır, ekmeğimiz yok olur…….

Behiç Anibal…