Faşist;
İlk olarak İtalya’da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini’nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti’nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler’in Nasyonel sosyalizimi ve Franko’nun Falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.
* * *
Milliyetçi işçi hareketlerinden ilham alan ilk faşist hareketler, İtalya'da 1. Dünya savaşı sıralarında; sol düşünceleri, sağcı ve milliyetçi unsurlarla birleştirerek; komünizme, marksist sosyalizme, liberalizme, demokrasiye ve geleneksel sağcı muhafazakarlığa karşı olarak ortaya çıkmıştır. Faşizm, geleneksel siyasal yelpazede genelde aşırı sağa konulsa da, siyaset bilimciler tarafından bu tanımın yeterli olmadığı tartışılmaktadır.
* * *
Faşistler kendi uluslarını, ulusal camianın kitlesel seferberliğini teşvik eden totaliter bir devlet yoluyla bütünleştirmeyi amaçlarlar ve faşist ideolojiye uygun ilkelerle birlikte ulusu örgütlemeyi hedefleyen devrimci siyasal harekete önayak olan bir öncü partiye sahip olmayla nitelenirler. Liberalizme, demokrasiye, marksist sosyalizme ve komünizme muhalif faşist hareketler; devlete ihtiram, güçlü bir lidere bağlılık ve aşırı milliyetçilik ile militarizme verilen önem gibi ortak özelliklere sahiptir. Faşizm, siyasal şiddeti, savaşı ve emperyalizmi; ulusal ihyaya ulaşmak için bir araç olarak görür ve güçlü ulusların, daha güçsüz ulusların yerine geçerek topraklarını genişletmeye hakkı olduğunu ileri sürer.
* * *
Mecliste yankılanan Faşist söylemi ardından, bu gün size faşist nedir? Kime denir? Ve ne zaman türedi? Ne şekilde gelişti? Gibi soruların yanıtlarını kısa bir biçimde aktardım. Şimdi bu ülke üstünde dönen tüm oyunları geride bırakarak, tüm siyasi partileri bir değerlendirin, bu tanıma kim uyarsa onu ilan edin. Ancak göreceksiniz ki kişiler dışında, partilere bunu vermek çok kolay olmayacaktır. Çünkü şartlar ve ortadaki materyallerin, kişi üstündeki etkileri ile aldığı kararlarla gelişiyor, hangi siyasi görüşe yakın duracağı.
* * *
İnsan oğlu niyetlerinin onları taşıdığı yönde kurar düşüncelerini, niyetlerinin hırsı ile de sürekli değiştirirler düşüncelerini, bu da her alanda olduğu gibi siyasi arenada da kaosa sebep olur. Faşizm çok tehlikeli bir siyasi oluşum düşüncesidir, ülkeyi bölüntüler içerisinde hep daha karanlığa iter aslında, ilk başta ne kadarda kendini ışıklı bir gökyüzü gibi göstersede, çok hayatların ışığını södürür ve sönen her ışık gökyüzünün rengini de beraberinde götürür, ta ki karanlıklara gömülene kadar.
* * *
Devam edecek ========
Behiç Anibal…