Barselonanın Camp Nou   Stadyumuna toplanan seyirci kadar bir kitle seçime katıldı.Diğerleri evlerinde kalmayı mangallarını yakıp kebaplarını yapmayı tercih etti.İlk olarak bunun değerlendirmesini yapmak tüm partiler için öncelik olması gerektiği kanaatindeyim.Siyaset ve siyasetçiye olan güvensizlikmi  yoksa siyasal ilgisizlikmi .Tesbitleri Kıbrıstaki Demokrasi mücadelesi ve refahımız için önemlidir diye düşünüyorum.

DP’nin 2013’ de gerçekleşen Milletvekilliği seçimlerinden sonra 5 yılda %23 den %8’e gerilemesi en çarpıçı sonuç olduğu kanaatindeyim.Sayın Denktaşın bu konudaki düşünceleri  ve açıklamalarının bu partiye gönül verenlerin ve Kıbrıs Türk halkının geri kalan seçmen kitlesinin  bundan sonraki süreçte siyasi  konumlarının şekillenmesinde eskisinden daha büyük öneme sahip olacak diye düşünüyorum.

Halkın Partisi beklendiği gibi halkın büyük bir kesiminin takdir ve oyunu aldı.Halk onlara tek başına iktidar vermedi fakat belkide mesela UBP ile bir koalisyon olanağı yarattı.Birileri halk bu koalisyonu istiyor diye söylem geliştirebilir. Lakin unutulmaması gerekir ki Halkın Partisi bu oyu UBP ve CTP ile koalisyon kurmayacağım diyen siyasi propagandası ile aldı.Bu duruşunu koruması Halkın Partisinin gelecekteki siyasi yapılanmasında aşagı veya yukarı yönü belirlemesinde önemli.

TDP halkın önüne her nekadar iyi adaylarla çıkmış olsada  görünen o ki  siyasi söylemlerinde Kıbrıs Türk halkının beklentilerini karşılamaktan hala uzak olmanın sonuçlarını yaşamaya devam ediyor.Kanımca  TDP Kıbrıs Türk halkından daha fazla ilgi görmesi için öncelikle  Kıbrıs sorunundaki yaklaşımdaki söylemlerinde ciddi bir ayara  gitmesi gerekir.Diğerleri sona gelir.

TKP ne yazık ki İzzet İzcanın kurbanı oldu diyebilirim.Tabii Çakıcının TDP  içerisinde kalarak diyalog yolunu araması keşke sorusunu akla getirmiyor değil.

CTP özellikle HP ‘yi ciddi bir tehdit görerek  başkanlığa Tufan Erhürmanı getirerek zamanında ve doğru bir değişim yaptı. Fakat seçim propagandasının belkide haklı  söylemlerini  ne yazık ki sandığa yansıtamadı. Hayal kırıklığı tavan yaptı .Sebep belli ne yazık ki. CTP ‘ye umut bağlamış yalnız CTP’ lide olmayan onbinlerde geçmişte  yarattığı hayal kırıklığının sonuçları. Silinmesi kolay olmayacak. İllede iktidarı düşlemeyen Parti ideolojisi  ile doğru orantılı daha gerçekçi ve inandırıcı söylem ve kişilere ihtiyacı olduğunu sanıyorum.

YDP için %6 lık sonuç beklenen bir sonuçtu .Erhan hocanın gayreti ancak buna yetti.Halkta oluşan bu partimizle ilgili Türkiyeli Kıbrsılı Türk ayrımı algısı şimdilik gerçek .

Tabii Karma oy bu seçime damgasını vuran birbaşka konu.

Karmaların %80’ nin geçerli olmadığı söyleniyor.Ne diyebilirim ki 8.dönem Meclisinde bulunan 50 adet vekilin biz halka en önemli hizmetlerinden  biri.

Sonuçta ortada ne yazık ki istikrar getirecek bir  durum olmadığı açık.

Gelelim bu Pazar sabahına .

Ne yalan söyleyim .Bugün aile olarak bizim için çok özel bir gündü.

Neden mi .Çünkü 4-5 yıl boyunca şikayet ettiklerimizi tasfiye etme onayladıklarımızı tescilleme günü diye düşünürüz.Hani trafikten şikayet ediyor her ölümle matemler tutuyor neredeyse her gün çocuk yaşlı demeden bir insanımızı toprağa veriyoruz  ya , hani sağlıktan şikayet ediyor ve insan gibi sağlık hizmeti alamadığımızdan yakınıyor anamıza babamıza çocuğumuza çoluğumuza başka mecralada şifa arıyoruz ya, hani eğitimden bahsediyorve çocuklarımızın geleceğinden endişe duyuyor bazen günlerce yaşanan okul grevlerine isyan ediyoruz ya ve hani hani çevreden şikayet ediyor ve yok olan dağlarımızdan bizi kanser tehlikesi ile yaşatan CMC’ den yiyeceklerimizdeki limit üstü pestisitlerden hasta oluyorda anlamamazlıktan geliyoruz  ya. İşte bunların müsebbbihi diye tanımladıklarımla hesaplaşma günü diye düşünürüm.Daha bir yalın tanımlama ile istediğimizde istemediğimizide seçme günü.

Bu arada kusura bakmasınlar ama ne olursa olsun boykotcu arkadaşları bu konuda anlamış değilim.Ne murat ettiklerinide. %40’a yakın boykotta rağmen işte sonuçlar .

Eminim yine şikayet ettikleri seçilmiştir.Halbuki bu %40 ‘in %20 ‘si sandığa gitmiş olsaydı neler değişirdi neler .

Neyse gelelim bugüne .Saat 12.30 civarında ilk olarak ilk kez oy kullanacak olan kızımla oy kullanacağı sandığa gittik.O içerde  oyunu kullanırken ben dışarda BRT Güzelyurt muhabiri İçim Yalaovalı arkadaşımızın sorduğu soruları yanıtlıyordum.

Seçim sonuçları hakkındaki düşüncelerimi soran sevgili İçime verdiğim cevap  şöyleyd;

İstikrar beklemiyorum yakın zamanda bir başka seçime hazırlıklı olalım.

Haklı mı çıktım.Keşke çıkmasaydımda ülkeme istikrar getirecek bana umut verecek bir model  gerçekleşseydi.

Kızım oyunu kullanıp çıkarken mutluydu oyunu istikrardan yana kullandığınada adım gibi eminim fakat 18 yaşındaki bir gencin bu  ilk seçiminde keşke ülkekesine  istikrar getiren bir sonuç çıksaydı diyede düşünmeden  edemedim.