Bir seçim daha sonuçlandı.

40 yılın neredeyse her yılına 1 seçim sığdıran Kıbrıs Türk halkı demokrasi yolunda bir deneyim daha yaşadı.

Tüm partiler şimdi çıkıp bu seçimleri kendilerinin kazandığını ima eden açıklamalar yapacaklar.Postu yere vurmak olmaz tabii.Ama kim nederse desin bu seçimin galibi eskisine nazaran partilerden  kendini bir nebze olsun soyutlayan Kıbrıs Türk halkı.

Zaten 28 belediyeden 10 nu bağımsız adayların kazanması geri kalan büyük bir çoğunluktada partilerin yönlendirmesi sözde kalan sonuçlar bunun en açık ve net göstergesi.

Peki kazanan ve kaybedenler neden kazandı neden kaybetti.

6 Büyük ilçeyi ele alarak yorumlayalım.

Öncelikle Lefkoşa ve Lefkeyi ele alalım.Çünkü bu 2 ilçemiz geçmiş yönetim anlayışları açısından büyük benzerlikler gösteriyorlar.

İkiside geçmişte kötü yönetilmenin acı sonuçlarını yaşamışlar ve bu kötü yönetim sahipleri 2'sindede UBP olmuş.Halk beklediği hizmeti alamamış ve özellikle bir sonraki seçime dönük yapmış oldukları hesapsız harcamalarla belediyelerini ve dolayısı ile belde halklarını büyük borç bataklarına sokmuşlar.Halkın hafızasında bunlar hala tazeliğini koruyor.Buna neden olanlarıda tabii.

Bütün bunlardan dolayı özellikle bu 2 ilçemizde bu seçimde bu partimizin çıkarmış olduğu adaylar ne yazık ki öncelikle buralarda geçmişte başkanlık yapmış yönetim kademesinde bulunmuş partili arkadaşlarının  kurbanı olmuşlar diyebiliriz.

Burada seçmenin kendilerine şu mesajınıda unutmamak gerekiyor.Kendinizi yenileyin eskileri gönderin.Yeni yüzleri aranıza katın ve yönetimine geldiğiniz Belediyeleri halk adına halk için yönetin.

Gazimağusa ve Girneye  gelince.Herkim olursa olsun partisine ismine cismine bakmadan hizmet edene onay verileceğini gösteren önemli yerlerimizden ikisi.Bir diğer ayrıntı ise artık halkın yereldeki yöneticilerin seçiminde parti rozeti ile değil bağımsız olarak seçime girmesinin zamanın  geldiğini işaret etmesi ve bu yönde parti temsilcilerine bir sonraki seçim için önemli bir mesaj vermesidir.Mesajı alanlar kazanacak.

Güzelyurt yine UBP’ ne önemli mesajlar veren bir yerleşim yeri.Her nekadar buranın mevcut Belediye başkanı Mahmut Özçınar tekrar kazanmış olsada .Bunun aslında hem kendisi hemde partisi için son şans olduğu ve bir sonraki seçime UBPnin  geçmiş son 40 yıldaki siyaset anlayışından uzaklaşıp kendini yenilemiş olarak yeni bir adayla bu yerleşim yerimize kendini  hazırlamaması durumunda bu yönde kendini yenilemiş parti ve adaylar karşısında  hiç bir şansı olamayacağı açık.Şu bir gerçek ki Mahmut hoca partisi ile değil bugüne kadar yapmış olduğu genelde  iyi hizmetinin karşılığı son kredisinide kullandı.

İskele Sağ seçmenin en güçlü olduğu yer .Zaten yarışan 2 adayda bunun en açık göstergesi. Sanırım sağ partilerin tüm kötü yönetimlerine rağmen üstünlüklerini en son kaybedecekleri yer.Fakat onunda bir zamanı olabileceğini unutmamak gerek.

CTP'si  bu seçimlerde geçmişte halktan gelen değişin yenilenin mesajını alıp bu değişimi yaşayan ve dolayısı ilede bunun sonuçlarını alan en iyi parti.UBP ve DP  henüz halktan gelen bu  mesajı almış olsada bunu  başarabilmiş değiller.

HP ne yazık ki her ilçede ve köyde bir örgüt olması gerekir mesajını almamakta direniyor yada vakit bulamıyor .Ne diyelim.TDP   Harmancının TDP  ile kazanmadığını ve diğer 27 belediyede neden olmadığını sorgulayacağını sanıyorum .Yoksa işi zor.YDP  henüz  yeni ve kök Kıbrıslı seçmenede ulaşma yolunu bulması lazım.

Sanırım halkın siyaset anlayışında birşeyler değişiyor.E 40 yılda her yıla bir seçim sığdıran bir halktada birşeyler ister istemez değişiyor.Çünkü bedel ödüyor.

Bu değişimi iyi okuyup yorumlayıp ona göre yol haritasını çizecek olan partiler önümüzdeki süreçte başarılı olabilecekler. Eski yüzler  ve eski siyaset anlayışı ile devam edenler ise kaybedecekler.

Mesaj bu.

Alabilen alır .Alamayan ise tarihin tozlu sayfalarında yerini alır.

Bu vesile ile halkımıza hayırlı olmasını dilerken kazanan Belediye başkanlarını kutlar .Bu hizmet yarışında ADALET VE ŞEFFAFLIKTAN ayrılmadan tüm halkı kucaklayarak hizmetlerine devam etmelerini dilerim.