CumhuriyetçiTürkPartisi (CTP) GenelBaşkanıTufanErhürman, Kıbrıssorunuylailgilimüzakere masasındakitezin federasyon olduğunu, konuşulan diğer seçeneklerin bugünkü koşullarda mümkün görünmediğini bildirdi.tezinin olduğunu söyledi ve çözümün Kıbrıs Türk halkının önünü açacağına inandığını vurguladı. Erhürman, seçim sonrasında yapılması öngörülen konferansa atıf yaparak “5’li konferansta damasadafederasyonunolduğuherkesinmalumudur” dedi.

CTP lideriTufanErhürman, Diyalog TV 2020’de katıldığı‘360 Derece Özel’programındagençlerinsorularınıyanıtladı, önemlimesajlar Verdi.CemreAkar’ınhazırlayıpsunduğuprogramakatılanVehbi Zeki Serter, Tülin Hikmet veTolgaAtunisimligençlerErhürman’asorusormaimkanıbuldu.

GençlerinbirsorusunacevapverirkenErhürman,Kıbrıs’tabirçözümalternatiflerinin belli olduğunusöyledi.Erhürmanşunlarıkaydetti: “Masada konuşacağınızkonuyaüniterdevlet, yakonfederasyon, yafederasyon, ya da bugünkükoşullarda AB çatısıaltındaikiayrıdevletolurçözüm. Diğerleri var olanındevamıdır. Kıbrıssorununuçözeceksenizbudördündenbiridir. Üniterdevleti ben zinharkonuşmam. ÇünküüniterdevletteKıbrısTürkhalkınıneldeedebileceği, azınlıkhakkıkonumudur. Konfederasyonve AB çatısıaltındaikiayrıdevletibirliktedeğerlendiriyorum. Konfederasyontanınmışbirdevletin, biranlaşmaylaişbirliğiyapmasıdır. Konfederasyon da tanınmagerektirir. Bu da BM GüvenlikKonseyi’nin ‘KKTC tanınmasın’ diyenkararınınkalkmasınıgerektirir. Burada da 5 daimiüyeninbizitanımasıgerekir. Bu da yetmezKıbrıslıRumlar’ın da bizitanımasıgerekir. O da yetmezbütünAvrupaBirliğiüyesidevletlerin de bizitanımasıgerekir. Bunlarşuankikonjonktürdebanamümküngelmiyor.”

5’Lİ KONFERANS

Masada onlarcayıldırfederasyonunkonuşulduğunusöyleyenErhürman, federasyonunorjinalindebirTürkteziolduğunu da hatırlattıve “5’li konferanstanbahsediyorsak, o Masada dafederasyonunolduğuherkesinmalumudur. SayınDenktaş da, Sayın Talat da, SayınEroğlu da, SayınAkıncı da o masadafederasyonugörüştüler” dedi. ÇözümünKıbrısTürkhalkınınönünüaçacağınainandığınıbelirtenErhürman, ancakçözümolsunolmasınhalkınönünüaçmakiçinçalışacağınıvurguladı.

‘SEÇİMLERDE MUTLAKA OY KULLANIN’

Cumhurbaşkanı’nın, halkın başkanı olan kişi olduğunu söyleyen Erhürman, kendisi için liderden ziyade liderliğin önemli olduğunu ve halkın birliğini, bütünlüğünü sağlaması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanma konusunda çağrıda da bulunan Erhürman, “Gerekli önlemler alınırsa sandıkta oy kullanma, marketten alışveriş yapmaktan daha güvenlidir” dedi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMI SEMBOLİK HALE ÇEKİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Cumhurbaşkanlığı’nın beş yıllık istikrarlı görev süresine hem dışarıda, hem içeride ihtiyaçları olduğunu söyleyen Erhürman, 10 aylık-15 aylık hükümetlerle bir şey yapamama sıkıntılarının, insanların siyasete olan güvenini sarstığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı makamının dışarıya açılan tek siyasi pencere olarak da görülebileceğini vurgulayan Erhürman şöyle devam etti:

“Hükümetler istikrarsız bir yapıdayken, yürütmenin en istikrarlı makamının yanısıra halkın doğrudan oyuyla seçildiği için de meşruiyet sorunu da yaşamaz. Böyle bir makamı sembolik hale çekmeye çalışıyorlar. Biz de diyoruz ki en aktif yer olması gereken yer orası. Hem dışarıdaki yetkileriyle, hem içeride hükümetler istikrarsızken liderlik yapma konusunda en aktif olunması gereken yerdir.”

“MARAŞ AÇILIMI DERHAL BAŞLAMALI”

Maraş açılımının uluslararası hukuk çerçevesinde derhal başlaması gerektiğini söyleyen Erhürman, “İlk iş oranın askeri bölge olmaktan çıkartılmasıdır. Bunun için de Türkiye ile gerekli temasın yapılması gerekmektedir. Aynı anda Taşınmaz Mal Komisyonu ile temasa geçinilmesi ve BM’ye ‘Biz hazırız. Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde açıyoruz. Sizinle istişareye geldik. Oturalım istişare edelim, gerekirse müzakere edelim’ demeliyiz. Aynı dönemde Yeşil Hat Tüzüğü’nün kapsamının genişlemesi için AB ile temasa geçeceğiz” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDA SPOR KOMİTESİ

Sporcularımızın dışa açılması için Cumhurbaşkanlığı’nda bir Spor Komitesi kuracağını söyleyen Erhürman, Kıbrıslı Rumlar’a da İki Toplumlu Spor Komitesi önereceğini söyledi. “Bizim en büyük zenginliğimiz beşeri sermayemizdir,insan kaynaklarımızdır” diyen Tufan Erhürman,bundan sonuna kadar yararlanacaklarını vurguladı.

Editör: TE Bilisim