Yine dünyanın güç odakları karşılıklı gövde gösterisine çıkmış, durum kritik Rus orduları Ukrayna sınırına yığıldı. Diplomasi şimdilik yetersiz, pazarlıklar devam ediyor. Bu savaş ağır bilançoları sıraya dizip beklettiği ve bir kıvılcımla açığa çıkaracağı, korkunç olayın, başlangıçı nelere gebe? Doğurmaya başladığında tanıyacağız.
* * *
Durum hakkaten kritik, öyle ki Nato tüm Rusya sınırların da kendine yer bulmuş durum da, pek tabi bu durumdan rahatsız olan Rusya gizliden gizliden ilerleyen bu kuşatmadan daralmaya başlamış, son olarakta Ukrayna’nın Natoya katılma isteği ve bu isteğinde olumlu bir hava ile karşılanması ‘’Almanya hariç’’ o coğrafyanın hareketlenmesine ve Kırım meselesi ile gerilen ülkelerin, bu son Nato hamlesi ile daha da kopma noktasına getirmiş olayı.
* * *
Natonun ABD, İngiltere ve Fransası Rus sınırlarına adam akılı yakın ve kontrollerinde olma isteği, adım adım ilerlerken, Rusyanın bu olaya verdiği reaksiyon da çok barışçıl olmayacaktı pek tabi. Çin ve Rusyanın müttefik oluşu da olayın ne kadar büyüyebileceğini ve ne kadar kan dökücü bir yıkımı tetikleyeceği zaten aşikar.
* * *
Burada içinde bulunduğumuz coğrafyada da işleri adam akıllı zorlayacaktır. Türkiyenin nasıl bir yol izleyeceği, politik olarak nasıl bir çizgi izleyip akılcı bir duruş sergileyeceği çok önemlidir. Çünkü Nato bu coğrafya da da çok aktif ve agresif bir durum da.
* * *
Sevgili okur; bu savaş başlarsa en iyi senaryoda bile zaten zor durum da ki ekonominin adam akılı bizi boğacağı aşikardır. Biz halen mevcut sorunları çözemeyen, bizi günden güne hiçliğe iten, bireyselci kurtuluşla sermaye yandaşlığı yapan tüm siyasilerin, halen hangi çıkarlarla hükümet olacağını anlamaya çalışırken, dünya gergin bir şekilde bu son gelişmelerin nereye bağlanacağını merakla izliyor.
* * *
Bu küçük adanın maalesef bu güç odakları arasında ki olayda bir taraf olarak üst ve stratejik bağlamda aktif rol alacağı kesin. Bu bizi ne şekilde etkiler? İnanın hiç iyimser bir yan bulamıyorum. Bizim hala hazırda uğraşmış olduğumuz problemler boyumuzu aşarken, ki bu akıl yolundan uzak siyasiler yüzünden. Bu yeni ve korku içeren sorunla nasıl baş edeceğimizi kimse bilmiyor.
* * *
Hep yazdım zaten bu son pandemi ile adam akıllı kendini gösteren, tedarik ve üretim sıkıntıların, bizi olası bir savaşla daha da yok olmaya iteceği aşikar. Şimdi kurulacak olan hükümet nasıl bir önlem alacak ne yapacaklar. Kendi kendimize yetebilecek bir icraat görecekmiyiz? Biz susarsak tabiki yine, boş gelip dolu giden ceplerin arkasından bakacayız, bizi yani halkların refahını yükseltmelerini beklediğimiz seçilmişler, kendi refahlarını en üst seviyeye taşıyıp öylece yürüyecekler.
* * *
Bu önümüzdeki süreç hem çok tehlikeli hem çok zorlu olacağa benzer, bizler bu ada yarısında sıkışıp kalan halklar olarak, önümüzde bizi bekleyen bu günleri aşabilecek zorunlu istikametler belirleyip, doğabilecek sıkıntıları aşabilmenin psikolojik ve akılcı yollarına yönelmenin yollarını bulmalıyız. Bu seçilmiş iktidar meraklılarınında bir gün uyanıp, bu ülkenin gerçek iktidar odakları ile halkların yararına mücadele etmeleri gerektiğini anlamalarını dilerim.
* * *
Savaş tüm taraflar için kaybetmenin en ağır yoludur….

Behiç Anibal….