Sağlık Bakanlığı ne derse desin, bu seneki grip vakalarının, geçen senekilere göre daha fazla olduğu, daha ağır ve daha uzun seyrettiği herkesçe malum.

Ancak, gerçek şu ki, Sağlık Bakanlığı’nın bu ‘’grip krizini’’ başarı ile yönettiği kesinlikle söylenemez!

Her şeyden önce, grip vakaları ortaya çıkmaya başladığında, olaya klasik mevsimsel grip vakası olarak bakıldı. Tablonun bu kadar derinleşeceği, halkımızın bu kadar hızlı etkileneceği tahmin edilemedi. Aciller, poliklinikler dolup taşıyor, yaşlı hastalarımız deliryum tablolarıyla boğuşuyor!

Grip vakalarından kaçının domuz gribi yani İnfluenza A Virüsü’nün H1N1 varyantı olduğuna dair net bir veri de kamuoyu ile paylaşılamadı.

Sağlık Bakanlığı, sadece Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2 domuz gribi tanısının konulduğunu 25 Ocak 2019 tarihinde basın mensupları ile paylaşmıştı. Ancak, ne trajikomiktir ki, Sağlık Bakanlığı, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nin 15 Ocak 2019 günü, bir hastaya domuz gribi tanısı konularak tedavi başlandığı açıklamasını gözünden kaçırmıştı!

Yetmedi, bazı meslektaşlarım, kendi test sonuçlarını aralarında paylaşır oldu. Birçok grip vakasının İnfluenza A Virüsü ile ilişkili olduğu ama bunların kaçının domuz gribi, yani H1N1 varyantı olduğunun belli olmadığı tartışılıyor bu aralar!

Değerli okurlar, bu da demek oluyor ki, Sağlık Bakanlığı, ülkemizde kaç domuz gribi vakası var, bunu kesinlikle tam olarak bilemiyor, öğrenemiyor! Demek ki, Sağlık Bakanlığı’nın hala, olası ciddi bir salgın durumunda, veri toplama ve organize olma sorunlarını yaşamaya devam edecek!

Hadi tüm bunları geçtim. Grip yayıldı. Peki neden insiyatif alınıp da tüm okullar hiç olmazsa bir hafta öncesinden tatil edilmedi? Çocuklarımızın hastalıktan kırılmasına neden göz yumuldu? Cevabını ben vereyim. Siyasi hırs! Evet, sırf, birilerinin dediğini yapmamak, kendi bildiklerini okumak adına onca çocuğun birbirine hastalık bulaştırmasına vesile oldular! Yazık!

Hadi bunu da geçtim.

Sözüm ona Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ‘’grip polikliniği’’ni kurdu Sayın Sağlık Bakanı ve muhteşem çalışma ekibi! Neden peki? Hani mevsimseldi? Hani her zamanki gibiydi? Hikaye!

Tepkileri ‘’politik bertaraf etme’’ taktiği ile atılmış bir adımdan başka bir şey değil bu poliklinik! Neden mi? İşte ispatı aşağıda!

Tamiflu diye bir ilaç! İnfluenza (grip) virüsünün tedavisinde kullanılıyor. Fiyatı ortalama 50 Lira! Şu an eczanelerin hiç birisinde yok! Millet Türkiye’den getirtiyor veya güneyden alıyor! Devlette var mı? Var! Peki kimler ulaşabiliyor bu ilaca? Tahmin etmek hiç zor değil! Kamu doktorunun huzuruna çıkma şerefine nail olan hastalar ulaşabiliyor değerli okurlar! Uyanın lütfen!

Sözüm ona, özelde kendi doktoruna muayene olup da Tamiflu reçete edilen bir hasta olsa da, ‘’KUTSAL(!)’’ Grip Polikliği’nden ONAYLATMADAN bu ilacı temin etmek mümkün olmuyor! Yani, bir doktorun yazdığı ilacı, devletteki başka bir doktor onaylıyor! Ne günlere kaldık?! Doktorluk adına utanç verici bir durum! Doktorun tanısı, doktorun tedavisi, yine başka bir doktorun onayına sunuluyor! Bu g(A)rip polikliniği şimdi halka hizmet mi eziyet mi? Yazıklar olsun!

Neden mi?

Bunun da cevabını vereyim ama lütfen artık uyanın sayın okurlar!

Birincisi, istatistik kaygısı! Nasıl peki? Eğer bir hastaya domuz gribi tanısı özeldeki bir hekim tarafından konulmuşsa, mecburi yönlendirme sayesinde, devlet tarafından bu verinin karartılması söz konusu olabilecek!

İkincisi, doktorlar arasındaki hasta ve ilaç rant kaygısı! Nasıl peki? Tamiflu denilen kutsal ilaç, sadece kamu hekimi onayı ile alınırsa, bundan kimlerin, ne şekilde kazanç sağlayacağı konusunda müneccim olmaya gerek yok!

Aksini savunan kimse, çıksın karşıma, daha başka örnekler de vereyim ona!

Geçmiş olsun KKTC!

Dr. H. İlker İpekdal

İletişim: 0542-8529899