Sağlık Bakanı Filiz Besim sivil toplum yaşamımda tanıdığım ve değer verdiğim bir kişilik.

Çevre konusunda hassasiyeti ve yazarlığı ise benim için ayrı bir değere sahip.

Sağlık Bakanı olarak atandığında sevindim.Çünkü mesai mevfumu tanımadan özverili çalışacağına ve sorun çözeceğine inanıyordum.

Lakin işin içine girince sanırım morali bozulmuş, yorulmuş ve tabii tahammülü azalmış.

Biraz sinirli ve duyguları ile hareket ettiğini görüyorum.

Sosyal medyada kişisel hesabından yazmış olduğu Karpazda sahile vuran ve Lefkoşa Devlet Hastahanesinde 10 gün bekletilen mültecilerin Lefkeye defnedilmesi ile ilgili açıklaması açıkçası sanırım bu yorgunlukla ve duygusal yanı ile kaleme alınmış bir yazı.

Şöyle diyor Filiz hanım

Uzun ve yorucu bir günün ardından sosyal medyada neler oluyor diye baktığımda beni derinden yaralayan paylaşımlar gördüm. Meğer o zavallı, mülteci cesetlerinin Lefke Kabristanlığı'na gömülmesi konu olmuş. Bazı yurttaşlar ''Neden Lefke?, yoksa cesetler hastalıklı mı'' diye soruyorlar ve altına yorumlar alıyorlar.
Değerli dostlar çok kısa ve net cevap veriyorum. Evet Lefke. Çünkü 15 gün denizde, 10 gün de morgda kalmak zorunda kalan bu cesetleri en kısa sürede, bedelsiz defnedebileceğini söyleyen o koca yürekli başkan Aziz Kaya ve ekibiydi.

Sayın Doktorum;

Lefke Neden demesine kızmışsınız.  İzin verirseniz siz açıklayayım.;

Çünkü  Cenazeler ,

Lefkoşa Devlet Hastahanesinin hemen 1 km uzağında bulunan Lefkoşa Belediyesinin sorumluluğunda Lefkoşa mezarlığına değil ,5 km ötedeki Alayköye değil,7 km ötedeki Değirmenliğe değil ,20 km uzaklıtaki Girneye değil ,40 km ötedeki Güzelyurta değilde 60 km uzaklıktaki Lefkeye defnediliyor.Üstelikte kamuoyuna yeteri ve doyurucu bir açılama yapmadan.

Lefkeli olmayan  ,vasiyeti Lefke mezarlığına gömülmesi olmayan, ailesi böyle bir karar almamış .Üstelikte daha yakın yerler dururken ve Hastahanede bu cenazeler  kokmuşken  ve  bazı doktorların yakılması gerekir dediği söylentileri ortada dolaşırken  bu cenazeler için.Siz sade vatandaş olsanız endişe duyup neden diye düşünmezmisiniz.Ertesi gün ziyaretine gideceğiniz babanızı , annenizinde bulunduğu mezarlığa gömülmesine razı olabilirmisiniz.

Sizcede bunlar ortada iken bu  soruları sorması en doğal hakkı değilmi Lefke halkının .Sizcede bu soruları sormaması için daha net ve doyurucu bir açıklama gerekmiyormuydu sayın Bakanım.

Sizcede bunu normal mi karşılamalıydılar.

Yoksa neden Lefkeye defnedilmiş diye bir sorunu yok insanlarımızın.Yarın emin olun onların mezarlıklarını ziyaret edip fatiha okuyacak olanlarda çoğunlukta.

Değerli Doktorum bu cenazeleri bedelsiz defnetmek ne demek.Siz Sağlık Bakanlığısınız  böyle bir durumda bedelini siz karşılar en yakın yerede bu cenazelerin defnedilmesini sağlarsınız.Ne demek Belediye kabul etmedi.

Hangi Belediye başkanlarına sordunuz ve bunu  kabul etmediler.Bunuda paylaşınız.Yoksa bu konudada  tartışmalar başlar.Dinimize görede en yakın yere defnedilmesi caizken neden bunu yapamadınız.Bu insanların akrabaları mezarlarını ziyarete geldiklerinde en uygun yer merkezin yada merkeze yakın yer olması daha uygun düşmezmiydi.

Aziz Kayanın bu cenazelere sizden gelen taleple ve sizin verdiğiniz bilgilerle sahip çıkması önemli bir karar.Belli ki başkan sizide kırmak istemediği için bu kararı almış.Siz alkışlıyorsunuz ama onuda riske attınız.Üstelik seçim zamanı .Çünkü bu davranışı takdir edip alkışlayacak olanlar  kadar karşı çıkıp tepki koyabilecek olanlarda olabileceğini hesaba katmadınız.

Öylede oldu.

Sosyal medyayı yangın yerine çevirdiniz.Çünkü siz yeterli ve tatmin edici bir açıklama yapmadınız.

Basına verdiğiniz demeçte Cenazeler yarın Lefkede defnedilecek demişsiniz .

O KADAR.

Daha yakın onca yer dururken 60 km ötedeki Lefke.

Siz olsanız Lefke halkının sorduğu soruları sormazmısınız.

Neden demezmisiniz.

Herkesin kendine göre bir neden bulup bunu konuşacağını provakasyonları düşünemezmisiniz.

Keşke 10 gün bu cenazeler Hastahanede beklerken İzmir Bayraklı’daki Doğançay Mezarlığında mülteciler için ayrılan mezarlık gibi sizde Lefkoşada Devlete ait bir parseli mülteci mezarlığı yapmak için çalışma yapsaydınızda şimdi bunları konuşur olmasaydık.Eminim onlarca yer bulurdunuz.

Sizinde  mesleki yaşamınızda sorguladığınız ve neden dediğiniz birçok olaya tanık olduk..Bunun için lütfen gerekirse biraz dinlenin ve salim kafayla empati duygunuzuda ön plana çıkararak daha doyurucu ve tatmin edici bir açıklama yapın. Geç olduğununu sanmıyorum.Bu Lefke halkına borcunuz.Ne dersiniz.