Yunanistan'da halk yarın, yerel yöneticileri belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Bölge başkanları, belediye ve kent meclisi üyelerinin belirleneceği seçimlerde, 9 milyon 871 bin 733 seçmen, yaklaşık 22 bin 500 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işlemi, ülke genelinde 07.00’de başlayacak, 19.00 itibarıyla sona erecek.

Aralarında, Yunanistan'da yerleşik diğer AB ülkelerinin vatandaşlarının da bulunduğu seçmenler, iki turlu yerel seçimlerde 13 bölge valisi, 325 belediye başkanı ile bölge ve belediye meclislerinin üyelerini belirleyecekler.

İlk sonuçların gece geç saatlerde alınması beklenen yerel seçimlerin ikinci turu, ilk turda adayların hiçbirisinin yeterli çoğunluğu alamadığı seçim bölgelerinde 25 Mayıs pazar günü yapılacak.

Yunanistan 25 Mayıs’ta ayrıca Avrupa Parlamentosu’nda sahip olduğu 21 sandalyenin sahiplerini belirlemek üzere seçim yapacak.

"KALİKRATİS SEÇİM SİSTEMİ"

Yunanistan'da 2010 yılında Yorgo Papandreu döneminde onaylanan "kalikratis" isimli kanuna göre, valilikler iptal edilerek ülke 13 bölgeye ayrılırken, belediye sayısı da bin 34’ten 325’e indirildi.

Tasarruf amacıyla çıkarılan kanun uyarınca ayrıca daha önce dört yıl olan yerel yönetim süresi 5’e çıkarılırken, 2014’ten itibaren yerel yönetim seçimlerinin de 5 yılda bir, haziran ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte yapılması kararlaştırıldı.

ANAHTAR BÖLGELER

Yunanistan'da geleneksel olarak anahtar bölgeler olarak kabul edilen Atina ve Pire kentlerinin içerisinde bulunduğu Attiki Bölgesi ile Selanik, büyük siyasi partiler açısından önem taşıyor.

Kamuoyu yoklamalarında, Atina Belediye Başkanlığı için koalisyon hükümetinin küçük ortağı PASOK ve Demokratik Sol (DHMAR) tarafından desteklenen Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ile Yeni Demokrasi Partisi’nin adayı eski Turizm ve Eğitim Bakanı Aris Spilyotopulos’un yarışı önde götürdüğü gözlenirken, ilk turda kimsenin seçilmesi beklenmiyor.

Ülkenin ikinci büyük kenti Selanik’te ise açık ara önde gittiği gözlenen Belediye Başkanı Yiannis Butaris’in ilk turda seçilme şansı bulunuyor.

Attiki Bölge Başkanlığı yarışını ise Demokratik Sol İttiifak adayı Rena Duru ile PASOK adayı Yannis Sguros aralarında az bir farkla önde götürürken, yeni Attiki Bölge Valisinin ikinci turda seçilmesi öngörülüyor.

BATI TRAKYA

Batı Trakya Türk Azınlığı belediye seçimlerine, daha önce de Türk belediye başkanı seçen (2010) Rodop ilinde Yassıköy ve Kozlukepir Belediyesi’nde, İskeçe ilinde ise Mustafçova Belediyesi’nde yine Türk listeleri ile katılıyor.

Türk nüfusun çoğunlukta olmadığı belediyelerde ise azınlık, yerel seçimlere çoğunluk listelerinden aday olarak katılıyor.

Türk adayların bulunmadığı bölge başkanı aday listelerinde Gümülcine ve İskeçe’den Türk Azınlık mensubu adaylar da yer alıyor.

OY KULLANMAK ZORUNLU

Yunanistan'da seçimlere katılım oranını artırmayı hedefleyen zorunlu oy kullanma sistemi yürürlükte bulunuyor. Sistem gereği, oy kullanmayan kayıtlı seçmenler bir aydan bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Yunanistan'daki seçim sistemi, iki ay öncesinde İçişleri Bakanlığı'na ikamet adresine ilişkin bilgi vermemiş 18-70 yaş arasındaki tüm seçmenlere nüfusa kayıtlı bulundukları yerleşim merkezinde oy verme yükümlülüğü getiriyor. 
Editör: TE Bilisim